Autor Tema: Telemetrija, senzor napona  (Posjeta: 1999 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bozoou

 • Letač
 • **
 • Postova: 54
Telemetrija, senzor napona
« u: Siječanj 14, 2018, 03:24:50 prijepodne »

Pozdrav,
pokušavam složiti feedback za napon na dronu, ali neke stvari mi nisu jasne. Da li ja trebam nekakvi dodatni senzor napona stavljati ili bi to trebalo biti već na FC-u?
FC je SP F3, sa slike https://github.com/betaflight/betaflight/issues/2652 ...isto tako sam spojio frysky prijemnik x4R kao što je na slici (prva schema). Jedino nisam kratko spojio TX i RX na uart2, kažu netreba.
E sad, prije nego sam spajao tu žicu na uart2, sve mi je radilo i sa običnim SBUS spojem. Vele da je ta žica telemetrija, ali ne kužim čega?? Ja kada sam išao na Taranisu "Discover new sensors" ...prikazali su mi se isti senzori bez te žice isto kao i sa njom? Da li ta žica dohvaća podatke sa nekih externih senzora koje ja nemam??
Inače pod "Discover new sensors" su mi se prikazali "A2, SWR, RSSI, RxBt"  ...i ovaj A2 je očito senzor napona kada kaže 11.1V. No problem je što je baterija na cca 14V, a on kaže 11. Išao sam to kalibrirati kroz Clean flight sljedeći tutorijale, no kada otvorim Clean Flight, u programu mi ne prikazuje napon baterije uopće...tj. piše 0V (ikona disableana).
Ako odem pod tab "Power i battery" onda mi uopće ne dozvoljava da mijenjam opcije pod Voltage (Sve je disableano).  ..pod battery piše "Connected: NO"
Heh, sad ... baterije je očito spojena, dron leti divlje. Nego, tamo onaj pin VBAT, ja nisam spojio power na njega ...nego sam spojio na pinove +- koji se nalaze odmah do pinova za signale motora (1,2,3,4,... )  Čudno, ali kada spojim power na taj VBAT, onda se FC uopće ne pali. :/ Nisam više siguran koji je uopće to vrag. ...i jesam li ja štogod zabrijao, ali mislim da sam vidio da ekipa tamo spaja power. Sumnjajući da mi onaj plastični konektor nije dobro ispod spojen, otrgnuo sam ga i probao spojiti power direktno na pločicu...i dalje se FC ne pali ako tako spojim. ...no ako spojim power direktno na +- pinove ispod signala motora, onda radi sve ok ....osim što Clean flight kaže da baterija nije spojena xd.
Ne kužim, što griješim?
Hvala!
« Zadnja izmjena: Siječanj 14, 2018, 03:30:20 prijepodne od bozoou »

Offline bozoou

 • Letač
 • **
 • Postova: 54
Odg: Telemetrija, senzor napona
« Odgovori #1 u: Siječanj 14, 2018, 03:40:10 prijepodne »
Huh, čini mi se da sam skužio upravo gdje griješim...ali svejedno da pitam i provjerim!


Ispada da bi na VBAT trebao spojiti direktno power s baterije, znači punih 14 i kusur volti?? (Ja sam tamo pokušavao spajati power od 5V koji bi dobio sa PCB)

Offline bozoou

 • Letač
 • **
 • Postova: 54
Odg: Telemetrija, senzor napona
« Odgovori #2 u: Siječanj 14, 2018, 11:07:51 prijepodne »
Spojio sam bateriju na VBAT, sada imam podatke o stanju baterije u Clean flight programu, ali i dalje mi taranis neće pokazati senzore. Idem na "discover new sensors" ..ali isti kao i prije.
Htio bi doći do senzora "Fuel, Current, VFAS" ..vidim ti se drugima prikažu..no meni neće.


Vidio sam nešto da se senzori moraju discoverat u ARM modeu, ...probao i ARM i DISARM ..ali ništa neće...

Offline bozoou

 • Letač
 • **
 • Postova: 54
Odg: Telemetrija, senzor napona
« Odgovori #3 u: Siječanj 14, 2018, 11:32:20 prijepodne »
OK, uspio sam. Negdje je pisalo da se mora u Clean flight CLI postaviti "set telemetry_inversion = 1"  ...no ja sam imao samo opciju set tlm_inverted = ON (Pretpostavio sam da je to telemetry inverzija).


Tek kada sam to vratio na OFF, otkrili su se senzori .
« Zadnja izmjena: Siječanj 14, 2018, 11:34:13 prijepodne od bozoou »


 

Upozorenje: u ovoj temi nije objavljeno najmanje 120 dana.
Osim ako ste sigurni da želite odgovoriti, molimo vas da razmislite o započinjanju nove teme..

Napomena: ovaj post neće biti objavljen sve dok ga ne odobri moderator.
Ime: Email:
Verifikacija:
:

Powered by SMF © 2014 | Style by FlyFreak