Autor Tema: Ion drive plane?  (Posjeta: 1034 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KPatrik

  • Profi letač
  • ****
  • Postova: 355
  • Gone with the wind...
FrSky Horus X10
Extreme Flight Extra 300 88",2x SebArt Angel S50e,SebArt Katana S30e,NPM Yak 54,Piper PA 38,Cessna 747,Protech Alpha 180,Align T-Rex 450 V2

Offline Diogen

  • Moderator
  • Glavna faca
  • *****
  • Postova: 4004
  • Member of NERED EKIPA, yubito-pilot, lajbek...
    • Naš hangarčić
Odg: Ion drive plane?
« Odgovori #1 u: Studeni 23, 2018, 10:23:25 prijepodne »
Bilo jučer na CNN-u, na MIT'u je ovaj članak: http://news.mit.edu/2018/first-ionic-wind-plane-no-moving-parts-1121

citat: "The silent, lightweight aircraft doesn’t depend on fossil fuels or batteries."
 
Dobro, odakle mu onda energija za ionski motor ?  Zašto ga jednostavno ne stave na podlogu sa dinamometrom i  izmjere potisak dobiven tim "motorom", ovako na snimci bi rekao - let ispucavanjem iz pračke i ništa više ?

Zna li netko nešto više?

D.

Offline crash

  • Profi letač
  • ****
  • Postova: 350
  • Aeroklub Petrinja
Odg: Ion drive plane?
« Odgovori #2 u: Studeni 23, 2018, 03:20:32 poslijepodne »
Ineresantan je ovaj citat o neovisnosti o fosilnim gorivima i baterijama a onda u opisu navedu da za napajanje koristi baterije i da se napon pretvaračima diže na 40 000 V.

 ideja nije ništa novo. pred 10-tak  godina san naišao na stranicu g. Naudina ( http://jnaudin.free.fr ) koji je u svom projektu A. R. D. A. ( AdvancedReducedDragAircraft) koristio isti efekt...  ali kao sredstvo smanjenja otpora.  Skepticki sam pratio njegove tekstove jer cim se krene uoptrebljavati free energija tako reagiram.   Da bi se iz baterija dobili visoki naponi koji trebaju za takve sustave treba utrpati puno "bakra" u avion pa je opet dvojben dobitak... ovako laicki...

Inace kad se sjetim djetinjstva tamo u 80-tima i ocaranosti  enciklopedijom koja je upravo stigla postom nakon sto se cekalo da ih napokon istampaju i najava futuristickih metoda transporta pa je bilo rijeci i o nuklearnom pogonu aviona...  no eto proslo je otad dobar komad godina, i doslo je novo stoljece  a jedina sprava koja se kroz fluid krece nuklearnim pogonom je podovodna "letjelica" iliti podmornica. Reaktori su i danas puuno preteski da bi pogonili avione, a i princip rada  istog je zapravo parni stroj...

Ovako kad vidis na netu u naslovu MIT pa pdmah krenes citati clanak jer ta kratica se bas ne veze uz sarlatane...  no  s druge strane zacudjujuci je postotak ljudi koji u svojim predstavljanjima koriste kratice doktora nauka  dok pricaju o ravnoj zemlji, o antartici koja je brana  da ocean ne iscuri u svemir i da je australija kolektivni san i haluinacija a istovremeno  nemaju problem sa kuglastim nebeskim tjelima koji kruze oko te nase tacne...

Definitivno i meni izgleda kao let iz katapulta...  i u svakom slucaju let preko jedne duljine kosarkaskog igralista tesko da se moze navati "sustained flight" :)

Offline Remote

  • Noćni let
  • Glavna faca
  • *****
  • Postova: 4287
  • Spitfire is cool
Odg: Ion drive plane?
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2018, 08:48:19 poslijepodne »
@Hvala Crash ....Tvoj kratki osvrt je bio ''surovo'' precizan ali .... istinit. 8)
Djeca i luđaci su iskreni u svojim kreacijama
Mes

Offline mini_fly_moriss

  • Global Moderator
  • Glavna faca
  • *****
  • Postova: 1261
Odg: Ion drive plane?
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2018, 10:04:19 poslijepodne »
Zašto niko ne spominje temu torijskog reaktora koji je po meni malo zataškan jer eto sve se razvija po principu namjene za vojne potrebe... da ne pametujem tu to je moj osvrt samo na ovo sto je crash napisao oko reaktora da ima i lakših i sigrurnijih jeftinijih itd... a ove ionske motore pa to se delalo još u srednjoj od flyback transformatora iz crt monitora, malo folije balze i to sve u trokut i gore bakrene žice i nekih proračuna i imaš ion lifter... a da ne pričam o teslinom trafou, doma mi je trafo 230 na 7kv i prototip kondezatora u ulju čeka neke bolje dane da realizriam taj projekt .. kolega tu s foruma manje aktivan je bio tesla freak pa je to sve pribavio al eto...
Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina vrlo skupa.


 

Powered by SMF © 2014 | Style by FlyFreak