Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Događanja i okupljanja / Odg: Letenje u Sinju-Piket
« Zadnji post od nino u Danas u 04:21:15 poslijepodne »
1 pokušaj _ bez gasa
2 pokušaj_ malo gasa
3 pokusaj _ smrzli se prsti pilotu
4 pokusaj_ pola gasa i moze proc

Poslano sa mog LG-H500 koristeći Tapatalk

2
Događanja i okupljanja / Odg: Letenje u Sinju-Piket
« Zadnji post od nino u Danas u 04:13:05 poslijepodne »


Poslano sa mog LG-H500 koristeći Tapatalk

3
Događanja i okupljanja / Odg: Letenje u Sinju-Piket
« Zadnji post od nino u Danas u 04:03:09 poslijepodne »
Odrađen maiden [emoji106] po dosta jakoj buri.

Poslano sa mog LG-H500 koristeći Tapatalk

4
Oglasi ::: Avioni i jedrilice / Odg: P:Procena-Pomoć
« Zadnji post od balki balki u Danas u 04:00:10 poslijepodne »
Timski izgleda zaebano ???  Treba i kondicije za ovu disciplinu. Mislio sam da je to za modelarski pomladak namjenjeno a vidim da se ozbiljniji ljudi (da ne kazem penzici) time bave. Kak im se u glavama nezavrti?

5
Samogradnja / Odg: FPV experimenti
« Zadnji post od balki balki u Danas u 03:32:07 poslijepodne »
Sa tehnicke strane skidam kapu. Radio sam u CATV-u u servisu pa sam se ponekad znao primiti dorade i podesavanja filtera, antena i pojacala tako da pratim sa zanimanjem;-)
Zanima me dali imas u planu rjeseno prizemljenje (padobran) u slucaju havarije posto ces kod nekog gubitka visine izgubiti sliku i neces znati sto ili tko je ispod? (Npr crkne VTX ili ESC).
Vidim da su odabrane rute nisko naseljene ili nenaseljene pa je i rizik minimalan.
6
Samogradnja / Odg: FPV experimenti
« Zadnji post od dare u Danas u 01:30:04 poslijepodne »
Pozdrav Daglas!
Ja obično dobro isplaniram kuda ću letjeti toga dana. Pogledam si na Google Earthu točan smjer, konfiguraciju terena(presjek), očekivanu visinu leta i prema tome se ravnam. Kad dođem na livadu prvo postavim tronožac s antenom, uzmem kompas i usmjerim yagicu prema smjeru cilja(stupnjevi u odnosu na sjever) koji sam zapamtio. Pritom yagica može biti paralelna s tlom jer je udaljenost modela puno veća u odnosu na visinu(mali kut LOSa i površine tla). Usmjerenje jagice i ne mora biti točno da gađa model jer postoji određena širina prijemnog(ili predajnog) snopa, npr. za ovu najnoviju antenu iznosi 26° tj. 13° u svaku stranu od idealne linije gdje je prijem najjači(15,6 dBd). Na 13° odstupanja od zadanog smjera je jakost prijemnog signala slabija za 3 dB(pola manje) i iznosi samo 12,6 dBd(18,2 puta) pa bi to značilo u slučaju ove antene udaljenost(idealno) od nekih 109 km gdje bi se još primao video signal. Uvijek se može i za vrijeme leta pokušati korigirati usmjerenost antene-već mali pomaci znače bolji ili lošiji video. Dakako i avion treba držati na točnom kursu(kompas OSDa) ali na velikim udaljenostima bi se trebalo zaista prilično udaljiti od zadanog smjera da izađeš iz prijemnog snopa antene čak i kad je on prilično uzak kao kod ove yagice. Kod jako velikih udaljenosti treba uzeti u obzir i zakrivljenost zemlje-problem horizonta-koji također određuje potrebnu visinu leta.
7
Samogradnja / Odg: FPV experimenti
« Zadnji post od Daglas u Danas u 12:33:19 poslijepodne »
Kak rijesavas usmjeravanje tih bestija prema modelu?
8
Samogradnja / Odg: FPV experimenti
« Zadnji post od dare u Danas u 12:23:57 poslijepodne »
Ova antena neće ostati ovako u komadu već ću je prerezati između 11og i 12og direktora i umetnuti u boom drvenu letvu da se nebi savijala i da bi bila lakše prenosiva. Na mjestu reza bit će hvatište za stup ili tronožac. Tako će se moći lakše prenositi, moći će se koristiti i samo kao 13 elementna a po potrebi se lako produlji. Za sad sam obavio probna mjerenja u ne idealnim uvjetima na tavanu(limeni krov) i to tako da sam mjerio SWR i impedanciju nakon svakog dodanog direktora. Evo rezultata:
143769-0
Može se vidjeti kako se mijenjala impedancija i SWR sa svakim dodanim elementom-nekad bolje nekad lošije, da bi završilo sa svih 20 direktora prilično dobro s Z=49,2 a SWR=1,13:1. Kod mjerenja na otvorenom će biti vjerojatno i bolje.
Inače pojačanje bi trebalo biti 15,6 dBd što je 36,3 puta bolje od dipola, odnosno 17,8 dBi(60,25 puta) u odnosu na idealnu(izotropnu) antenu koja bi zračila odnosno primala signal jednako iz svih smjerova-čiji je diagram zračenja sfera. Budući da se samo s dipolima na prijemnoj i predajnoj strani videolinka(snaga VTXa 800mW) može provjereno letjeti više od 6 km onda bi to značilo u idealnim uvjetima(LOS,fresnelova zona) možda i više od 200 km! Npr. popneš se na neku dobru, visoku lokaciju na Sljemenu ili Kalniku i pičiš prema Slavoniji...preko Bilogore, Podravinom pa dokle ide i sve to na ne prevelikoj(opasnoj-zabranjenoj) visini... :) ...samo za to treba i j..... dobar avion...
9
Oglasi ::: Multirotori / Odg: LUTRIJA: Racing dron
« Zadnji post od igor-sb u Danas u 11:43:26 prijepodne »
Moze i broj 14 :)
10
Motorni modeli / Odg: Nick Ziroli F6F HELLCAT
« Zadnji post od Remote u Danas u 11:14:23 prijepodne »
Živio Krki , ovaj tvoj PITCH PROP me je oduševio  8) Sretan Božić ...puno zdravlja !
 Str: [1] 2 3 ... 10
Powered by SMF © 2014 | Style by FlyFreak