Slazem se sa svime što si napisao, ali ne ulaziš u hobi s 4-5k kn. Razumijem tu cifru ako misliš uzet dron za snimanje tipa phantom, mavic ili nešto slično, ali ne i neki pocetnicki avion. Priča je bila oko ulaska u hobi jer kao što sam kažeš nema konačne cifre i nema smisla uopće raspravljati oko toga jer smo svi spucali masu para. Tip je na početku pitao koliko mu treba za osnovnu opremu da bi poletio, a to nije 4-5k kn. U kojem smjeru će se hobi i popratni troškovi odvijati kasnije ovisi o svakom modelaru posebno.
Ja sam mu dao realističnu procjenu, pošto očekujem da će dosta starih letača umanjivati količinu novaca
.
Dapače, očekujem će novi letač potrošiti i više, pošto će sigurno kupiti krivih, nepotrebnih ili neželjenih stvari. A tek kad skuži da jefitno nije nužno ni dobro niti isplativo pa onda kupuje ponovo?
Stojim iza svoje procjene, i dodao bi da je to svota
UZ pomoć i vodstvo nekog
iskusnog i pod uvjetom da je sve naručeno iz
Kine i
pomno odabrano.
Sve manje od toga je, po meni samozavaravanje ljudi koji su uložili više nego što žele priznati.
A što se DJIa tiče, danas je on vjerovatno i jeftini izbor od samogradnje, ako pričamo o polovnonim Mavicima/Phantomima ili čak i novom Mavic mini, pošto je zatvoren sustav i nema (naravno da ima tko želi:) dodatnih ulaganja. Plati i leti, dok ne strgaš nešto
Da podkrijepim svoje tvrdnje, za svaku samogradnju ti treba gomila toga pored osnovnih dijelova: razni vijci koji počesto nema u lijepoj našoj, termo bužiri, gel padovi, spužve za baro, gumice za soft mount FCa, vruće ljepilo, sijaset utikača i kablova za FC, baterije, punjače, motore, servoe, kamere, OSD, GPS, kompas, VTXove, radio prijemike, telemetriju, senzore, razni alati za sve to i tako dalje u nedogled.A gdje su tek skupe stvari kao baterije, punjači, motori itd...A FPV sustav? FPV kamera, pa VTX, pa antene, pa kamera za snimanje, pa DVR, pa prijemnik, pa....
Samo nekakva normalna stanica ala Taranis X9D je preko 2000kn ako je želiš kupiti u Europi.