Evo i mene usput buduci da letim i paraglider i modele u termici
Istina dosta sam se naletio na... i oko Ivanščice - i meni je to prvi glas za orlove u mome kraju!!!
Da, ptice grabežljivice su dosta agresivne prema paragliderima (ali samo) kada se leti u blizini njihovih gnijezda - posebno kad imaju mlade... koliko ja znam bilo je nekoliko zaletavanja prema krilima i pilotima ali nikad nesto ozbiljno ili nedaj Boze fatalno.
- vecinom to zavrsi sa velikim krestanjem i zaletavanjem oko krila (barem u nasim krajevima). Naravno to nije i pravilo - ima nekoliko clipova na YT gdje ptice (mislim na ove veeeelike, supove..orlove) nisu samo podrapale paraglider, nego cak i srusile cijelu letjelicu sa pilotom na zemlju...
A sto se letenja sa RC jedrilicom u termici tice --- ja uzivam u tome, a nerjetko se vrte krugovi sa rodama i jastrebovima vrte oni - vrtim ja, kad smo si blizu upalim malo motor da se po visini separiramo i to je to!!!!
Imajte na umu ukoliko letite model padinski recimo Ravna Gora ili Ivanščica (pa se leti blizu krošnji), nebih se čudio da se jastreb na njega zakači i srusi ga (brani gnijezdo), za napad na paraglider ptic stvarno mora biti ocajan!!!
LP