Skip to main content

Topic: Introduction F5J (Read 531 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Introduction F5J

Predstavljam model Introduction F5J.

Technische Daten
Hersteller/ImporteurGrüner-CNC (Höllein) / MADE IN GERMANY
BauweiseHighest-Quality Holzbausatz, lasergeschnitten
RC-FunktionenSeite, Höhe, Bremsklappen, Motor
Spannweite ca. [mm]2866
Länge ca. [mm]1433
Tragflächeninhalt ca. [dm²]65
Flächenbelastung ca. [g/dm²]15
Fluggewicht ca. [g]920
TragflächenprofilAG 35 mod.


Kupljen kao kit pri hoelleinshop.com

Kit ne uključuje: elektroniku, ljepilo, foliju za prekirivanje. Od alata potrebno je samo osnovno, skalpel, pila, turpija...

Iskusnom graditelju bi vjerovatno bilo potrebno tjedan-dva, par sati dnevno. Meni kao početniku je trebao cijeli mjesec. Ako zanemarim gubitak vremena zbog osnovnih nepoznanica oko tehnike izgradnje, što sam skupljao info preko pm poruka iskusnijih kolega, mogu reci da mi je zapravo najviše muke zadalo izrezivanje elemenata iz ploča. I to samo iz špera. Koristio sam skalpel, a možda postoji adekvatniji alat. Drugom riječi znači zanemarivo. Da me nebi krivo shvatili, sve je savršeno izrezano na laseru no oni spojevi na konturi pozicije, koji su istavljeni da ne ispadne iz ploče su malo zeznuti za izrezati na šperu.

Postupak slaganja je dobro pokriven sa uputstvom. Za svaki korak su fotografije na dodatnim detaljima. Uz kit se dobije uputstvo na njemačkom jeziku, no na stranicama se može skinuti isti u pdf-u na engleskom i jos par jezika. Našao sam neke greške u prijevodu no ništa značajno. Postoji sličan model (Inside F5J), koji se razlikuje po tome samo što mu krilo ima 6-serva. Pa u jednom dijelu uputstva oko gradnje krila spominje neke elemente koji se inače ne ugrađuju u krilo od ovog modela. Znači oba modela vjerojatno dijele isto/slično uputsvo. Jer trup je isti, a samo krilo malo drugačije (zbog dodanih elerona).

Krilo ovog modela sastoji se od centroplana sa flapsima (2 serva) koji je odvojiv od trupa sa jednim vijkom + odvojive uške. Nemam fotku kako se spajaju uške ali sistem je klasičan. Bajuneta (metalna okrugla šipka) ušteka se u ženski dio na centrolanu (mesing cijev). A za osiguranje spoja koristi se domišljati plastični U-osigurač. Uške se sastave/rastave u roku sekundi. Od odvojih elemenata moguće je rastaviti i horizontalac. Prilikom gradnje možete odabrati verziju bez uklonjivog horizontalca. Ušteda na gramaži su dvije matice M3 i dva plastična vijka. Po meni zanemarivo zbog velike uštede na prostoru za skadištenje (ako vam je bitan). Složio sam sa uklonjivim.

Od elektronike sam koristio (inače imate preporuku na web stranici)
4x 9mm servo - ladice za serva su prilagođena za tu dimenziju. Pa sam htio izbjeći kemijanje jer nemam matrijala. No tko ima može složiti svoje prema dimenzijama serva.
ESC - 20A
Motor 1050 kV
Prop - 10x6
Baterija 3S 1300 mAh

Za sada imam par kraćih letova jer uvjeti ne dopuštaju. Model je za mirne uvjete, do 2 ms. Više od toga je stvarno borba za život jer riskirate na slijetanju. Model nema elerone i trom je po pitanju agilnosti. Njegova veličina taj efekt malo dodatno pojačava. No ništa bitno ako se leti razumno, u mirnim uvjetima, podalje od potencijalnih opasnosti (drveća, stupova).  Zbog te smanjene agilnosti treba ga letjeti kao model sa 2 kanala, što zapravo je. U letu je poprilično ok. Krilo ima dupli lom pa je stabilan u zaokretu.


Re: Introduction F5J

Reply #1
Odlično napreduješ i samo tako naprijed 👌

Re: Introduction F5J

Reply #2
Bravo Marko, bit će nešto od tebe...  :D
samo zemlja je granica....