Pozdrav Marko i dobrodošao
Imao sam i Q x7 i sada X9D+ pa mogu iz prve ruke ti reći o čemu se radi.
"Puna" verzija Taranis stanice ( vrijedi za obje gore navedene) je FCC, odnosno internacionalna, a EU je okljaštrena verzija te "pune". Sami sufix EU se ne odnosi na EU skladište, ali pošto je za očekivati da kupci koji žele EU verziju žive u EU, na EU skladištu ćeš u pravilu zateći EU verziju. Razlika je u tome što su europljani tražili dodatne restrikcije uređaja ( valjda da ne ometa nekoga ili nešto) i ta verzija nema sve protokole koje ima FCC verzija. To možeš lako promijeniti ubacivanje FCC firmware-a u EU verziju i dobivaš opet "punu" verziju stanice, a sami potupak je kratak, jednostavan i odlično objašnjen na netu.
U pravilu moraš kupovati prijemnike iste oznake kao što je i stanica, znači EU verzija ( ako nije promjenjen firmware) ne radi sa FCC prijemnicima i visa verse.
Konkretno u mom slučaju, kupio sam EU verziju sa EU skladišta ( nema plaćanja PDV-a) i ubacio FCC firmware, te dodao JUMPER 4u1 modul ( kakav ima stanica JUMPER T16 tvornički, što ti je spomenuo kolega prodz) koji je predviđen za takvu ugradnju u vanjski utor stanice i sada mogu koristiti sve meni dostupne receivere.
Koliko sam shvatio iz raznoraznih foruma, Taranis je kvalitetnija stanica jer Jumper još ima "dječjih bolesti" i bila je skuplja kada sam ja kupovao svoju, tako da nisam vidio razloga za kupovinu iste.
Za FrSky imaš i zamjenskih prijemnika koji nisu skupi, a rade dobro. Posjedujem 20+ FrSky, Flysky, ORANGE, Spectrum, zamjenskih za FrSky, no name prijemnika i svi rade odlično.
Nadam se da te nisam dodatno zbunio.
samo zemlja je granica....