Odg: Kako premotati outrunnera
Reply #28 –
Bas me zanima jel netko uspio namotati samo jedan namotaj jaaako deeebele zice i sta je dobio ??
Dalo bi se sloziti teprije za slusat cijeli semestar oko proracuna elektromotora, transformatora, indukcije itd itd ... ostavio sam to u srednjoj prije dvadesetak godina ... tocne formule postoje po knjigama ali nacelno u dvije tri recenice mozda moze ovako
Samo ohmski otpor kako si ti stavio u racun je bitno premali da sprijeci struju kroz tih cca 1 do 2 m zice koliko se moze namotati u jednu fazu nekog manjeg motorica. Ono sto sprecava da motoric izgori je napon koji se inucira kad se motpr vrti i mijenja se magnetski tok kroz zavojnicu... e tu postaje komplicirano jer esc upravlja pravkutnim impulsima, pa pomice te impulse naprijed nazad po fazi, pa presjek zavojnice, pa materijal jezgre, pa jacina magneta, pa razmak magneta, pa raspored magneta, pa spajanje u deltu ili Y... ali ak pojednostavimo onda je zakljucak da ce zavojnica sa vise namotaja imati veci induktivitet i trebat ce se sporije vrtiti da se inducira napon koji se suprotstavlja narinutom naponu, time dobjemo manji kv motora, a zavojnica sa manje namotaja se mora brze vrtiti da postigne isti inducirani napon... snaga koju moze podnijeti motor ovisi o dimenzijama motora i zavojnica-namotaja, magnetima, upravljanju ... uglavnom motori sa veci kv imaju manju iskoristivost jer su manji induktiviteti i veci je udio ohmskog otpra kojigrije motor ali nije to jedino ... a kod premotavanja motora se mze prema starom broju namotaja i kv-u proporcionalnim povecanjem ili smanjenejm novih namotaja korigirati kv, odnosno znati sta se dobije s nekim novim brojem namotaja... a tanja ili deblja zica? Pa tanje zice vise stane i mota se multi strand ... a projektirana snaga i struja definiraju presjek vodica koji mora postojati ...
Eto, probao sam ukratko, i nema bolje i losije, nego ono za sta se zeli namotati motor ... inace bi svi motali ili spore ili brze motore ili sa debelom ili sa tankom zicom, a koliko vidim ima raznih konstrukcija i namotavanja ...