Skip to main content

Topic: PA Addiction X - Ima li jos ko vaki? (Read 405 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PA Addiction X - Ima li jos ko vaki?

Pozz,

Nostalgija za forumom, pa cu pokrenut temu, iako nisam bas planirao pisat jer sam spor u gradnji i moglo bi potrajat vjecno :)
Pred par mjeseci sam se navuko na 3D, ponukan cinjenicom da uglavnom imam vremena obavit neki brzinski let, cesto pored kuce na maloj livadi.
Letim povremeno DIY Diablo od deprona - trenutno je u remontu. Nemam snimke jer uglavnom budem solo i ne zamaram se snimanjem - jos.

Vuko me addiction jos otkad sam nekad vidio Zedov tu na forumu. Pa evo pukim slucajem naletio sam na jednog u X izvedbi. Nije bilo prilike birat boju pa je ispao zeleni - koji je zapravo odlican uzivo :)

Stigo je jucer - otvoren odmah :) Da ne duljim, evo prve fotke :)

Re: PA Addiction X - Ima li jos ko vaki?

Reply #1
Kratki prvi dojmovi:

Osim sto djeluje brutalno razradjen, uocio sam odmah neke nedostatke:
- Karbonske sipkice unutar trupa koje su dio konktrukcije su odlijepljene od balze - bit ce potreban detaljan pregled i ucvrscivanje prije builda,
- Cowl je sav spigan - sanirano vec jucer laganim zagrijavanjem,
- Nedostaje karbonski landing gear u paketu - vec je na putu,
- Nedostaje zelena folija za pokrit gap izmedju ailerona i krila - nadam se da cu nabavit u istoj boji.

Ostalo je na prvu ok.
U paketu se potkrao cowl od malog originalnog addictiona :)

Uzeo sam odmah i karbonske servo ruke i vortex generatore + originalni motor Thrust 45 Revo. Inace avion je V1, ali motor box je od V2, kao i motor.

Nadalje nemam nikakva ljepila, Epoxi, serva, ESC, a ni peglu, pa sad trazim sve da zapocnem radit.

Re: PA Addiction X - Ima li jos ko vaki?

Reply #2
Sexy...  :D Čestitam na kupnji i pratim...

Re: PA Addiction X - Ima li jos ko vaki?

Reply #3
Sexy...  :D Čestitam na kupnji i pratim...

Thanks :)
Evo kupujem za vikend ostatak potrepstina i cim stigne pocinjem laganini sa gradnjom.
Neznam kolko ljudi ovo cita, no imam pitanja, a mozda netko moze udijelit savjet ;)

1. Sto se tice serva, necu uzimat PA originalne Nexatec (rebrandirani Blue Bird), nego nesto povoljnije. Vele da je top odabir Hitec HS 5085 koji su jos daleko skuplji od Nexatec-a. Po specifikacijama im idealno odgovaraju Corone DS238MG sa odlicnom cijenom.
Jeli to prikladan servo, odnosno, hocu li imat problema? Racunam s tim da necu silovat taj avion nit izvlacit maksimume iz njega jer sam relativno novi u tome.

https://hobbyking.com/de_de/corona-ds238mg-digital-metal-gear-servo-4-6kg-0-14sec-22g.html?queryID=478920fbdf7ffc489003b331fff08d31&objectID=35871&indexName=hbk_live_magento_de_de_products


2. ESC - uzeo bih YEP60, a posto ih bas ne vidim u prodaji, ima li netko na "skladistu" jedan?

Re: PA Addiction X - Ima li jos ko vaki?

Reply #4
Radovi su laganini zapoceli dok cekam serva i jos par sitnica.

Izrezao sam sve otvore na foliji pomocu improviziranog alata - lemilice sa DIY tankim vrhom umjesto preporucene spajalice i upaljaca.
Dosta dobro to radi.

Ono sto sam morao prvo je ojacati sve karbonske sipkice unutar trupa jer sam primijetio da fali ljepila i da su 3 od nekih 10-ak sipkica skroz odlijepljene. Kapnuo sam sa tankim vrhom malo thin CA na svaki spoj i kasnije (jer sam zamijesao visak epoxi-a) stavio jako na tankom epoxia na to kistom.

Montiran je i kotacic na kormilu prema uputama te landing gear. Dobio sam kotace od ADXL, a ne ADX, pa mi "Carapice" ne pasu, premale su. Zasad cu preskocit, a kasnije ovisno o CG narucit vece od ADXL.


Re: PA Addiction X - Ima li jos ko vaki?

Reply #5
Serva su na putu - Corona DS238MG. Uzeo sam i za rezervu i nadam se da necu s njima imat problema, pogotovo uzevsi u obzir da stvarno nemam sposobnosti da jako forsam model :)

Dotad sam prisiljen cekati sa zavrsavanjem krila i zapravo sam samo pripasao ailerone jer nijedan hinge mi ne odgovara pozicijom, ni na krilima ni na repu.

Motor box je ojacan preme uputama i upravo montiran na avion - jos ga treba samo zalijepit i spreman je za montazu motora.
Horizontalac je takodjer gore i bilo je potrebno neocekivano puno brusenja da bih ga ugurao na poziciju.

Potrebna mi je pomoc: jedno krilo je dosta spigano (torzija) i zanima me jeli to potrebno ravnati i kako?
Osim toga, nisam dobio folije za zakrpat gap na aileronima i repu. Ima li netko komad prozirne ili zelene prozirne folije za to?

 

Re: PA Addiction X - Ima li jos ko vaki?

Reply #6
Iskrivljeno krilo zapravo nije ništa čudno jer ga folija nategne u jednu stranu s vremenom. Možeš uzeti modelarsku peglu ili običnu peglu i zagrijati foliju na drugoj strani tako da folija nategne tu drugu stranu i ispravi krilo. Malo je zeznuto ako nisi nikad peglao foliju ali ima masu videa na netu kako se radi, a i dobro je znati jer ćeš morati kad tad ponovno ispeglati foliju ako ti model bude stajao na suncu. Samo pomalo, prvo dobro razmisli koju stranu folije trebaš zagrijati da bi se krilo ispravilo  ;)
Dal je potrebno ravnati teško je reči ovako jer moguće da nećeš u zraku ni osjetiti da krilo nije ful ravno, ali svakako bolje ga ispraviti.
FrSky Horus X10
Extreme Flight Extra 300 88",2x SebArt Angel S50e,SebArt Katana S30e,NPM Yak 54,Piper PA 38,Cessna 747,Protech Alpha 180,Align T-Rex 450 V2