Koristim program Solidworks. To je sve fino dok model na padne. Onda se unutra pola toga podrobi jer je napravljeno minimalisticki da se ušpara na težini. U prosjeku nakona svaka 2 leta ponovno printam neke pozicije. Pratim di najvise puca pa tu pojacam. Onda pukne na drugoj strani i tak u krug. Moram prestati padati
Što se tiče pucanja plastike, smanjenje broja padova bi sigurno pomoglo...
Ali, (da ne ispadne da filozofiram) mora se paziti i u kojem smjeru se printa (slično kao i sa godovima drveta).
Smjer bi printanja trebao biti okomit na silu koja se očekuje kod pucanja.
Vjerojatno (najčešće) avion padne na nos. U tom slučaju bih kavez stavio da se printa "s lijeva na desno", a ne od nosa prema repu.
Tako da slojevi ispisa budu usporedni sa uzdužnom osi trupa.
Pokušaj isprintati kavez u nekom drugom smjeru (možda pod nekim drugim kutom). Isto tako, trebalo bi izbjegavati spojeve pod pravim kutom. Pokušaj kavez ojačati sa trokutastim među ojačanjem.
Koristiš li 100 postotni ispunu kod ispisa ili manju? Ako ispuna nije 100 postotna, onda je najčvršća "Triangle" ispuna.
Eto, to su moja iskustva sa 3D printanjem, jer sam isto printao nekoliko stvari koje su trebale biti mehanički čvrste.
Neke od informacija sam pronašao na net-u, neke su iz vlastitiog iskustva...
Naravno, "igra" i kvaliteta plastike.
Osobno trenutno printam sa Devil Design 1.75 mm PLA filamentom iz Chipoteke...
Za sada jako zadovoljan, ali morati ću nabaviti jedan kolut sa kakvima printa avione
@robi1kenobi ...
Pa vidjeti razliku....
Sretno!