Skip to main content

Messages

This section allows you to view all Messages made by this member. Note that you can only see Messages made in areas you currently have access to.

Messages - dare

1
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Stigle su mi dvije kamerice HS 1177. Ovaj zadnji PITLAB-ov autopilot ima konektore za dvije kamerice (i unutarnji videopreklopnik) koje se mogu montirati npr. za pogled naprijed-natrag prespajanjem pomoću dvopoložajnog prekidača na RC stanici. Već sam koristio te i provjereno su dobre. Napravio sam videokabliće za njih, iako nisu dugački i vjerojatno ne bi bilo smetnji. Pronašao sam te oklopljene kabliće u nekom starom projekcijskom TV-u i baš su zgodni jer imaju dvije žice i širm od alu folije s pletenicom.
2
Samogradnja / Re: FPV experimenti
VTx snage 1000 mW sam začičkao i zazipao na repu blizu vertikalca. Antena je obični dipol koji rezonira na 1010 MHz povezan koaksialnim kablom dužine oko 25 cm. Antena se nalazi pri vrhu lijeve strane horizontalnog stabilizatora a učvršćena je (ona i koaks) armiranom trakom po samoj napadnoj ivici stabilizatora. Bolji položaj bi bio da je zalijepljena na vertikalnom stabilizatoru ali on u sebi ima karbonsku šipku koja kvari lobus zraćenja pa ju je trebalo udaljiti. Snimio sam njen SWR na toj poziciji u kućnim uvjetima i ispada da je 1,38:1. To je dobro jer znači da se reflektira manje od 4% snage VTx-a. Hladnjak na VTx-u je bitan u statičnim uvjetima kad predajnik radi a nema strujanja zraka ali i općenito jer se predajnik poprilično grije. Inače ja ga volim i iskopčati iz autopilota kod dužih podešavanja na tlu i povezati se video kablom s monitorom, pa ga ukopčati neposredno prije leta.
3
Samogradnja / Re: FPV experimenti
FMS-ova jedrilica ASW-17 je baš dosta kvalitetno i čvrsto napravljena s interesantnim detaljima izvedbe. Koliko se može vidjeti na Youtubeu ona i dobro leti sa originalnim specifikacijama (prva slika). Ja je nastojim prilagoditi za FPV pazeći da je ne unakazim previše. Morao sam dodati drvenu platformu za vanjsku montažu baterije od 20 a možda i više Ah (ovisno koliko će moći ponijeti). Ona je pričvršćena u tri točke za trup:- na mjestu gdje je bio kotačić, naprijed kod otvora (bakrena žica-prsten provučen oko drvenog "poda" u trupu) i zadnji kraj učvršćen knauf vijkom u karbonsku "kičmu" tj. pravokutnu cijev koja ide cijelom dužinom trupa dajući mu potrebnu krutost. Prema uputama preporučena udaljenost CG je na 70-80 mm od napadne ivice krila. Provjerio sam to sa ECALC-ovim CG kalkulatorom i stvarno je točno tj. kalkulator daje vrijednost od približno 72 do 82 mm za statičku marginu od 7,5-12,5%.
4
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Nisam još završio s podešavanjem autopilota u Z2M modelu ali u međuvremenu sam nabavio najnoviji PITLAB-ov autopilot koji je sad "jednoetažni". Ugradio sam ga u FMS-ov model ASW-17 koji ima dosta mjesta u trupu, ali ne i za veliku bateriju, pa sam mu nadodao vanjsku platformu na koju bi se mogle kačiti poveće baterije.
5
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Hvala Pupo ali ovo je sve zapravo otkrivanje "tople vode". Sve je to odavno izmišljeno,provjereno i primijenjeno. Bespilotne letjelice lete na sve strane, već su kontrolirane i umjetnom inteligencijom. Ali to ne znači da mi amateri ne možemo učiti i istraživati ako nam je to gušt. Kad mi nešto uspije veselim se poput prvih konstruktora koji su sve odavno smislili i smišljaju. Iako u zadnje vrijeme stvarno nemam vremena, tu i tamo napravim nešto da zadržim kontinuitet jer još nisam dostigao cilj. Pa sam tako kompletirao dodatnu VRx jedinicu koja će uz postojeću imati zadatak isto primati signal s aviona ali usput ispitati koji od ova tri VRx-a ima najbolji prijem.
6
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Z2M spreman za daljnja ispitivanja. Poslikao sam ga zajedno s FMS ASW-17 koji ima raspon krila od 250cm. Kupio sam si ga nedavno da malo špijuniram konstrukcijska rješenja :) Kad budem imao vremena pokušat ču ga preurediti za FPV. U kabini ima ogromni prostor za AP i svu elektroniku, jedino treba naći rješenje kako smjestiti batku od 20 Ah izvan trupa, možda podijeljenu na dvije strane...Prazan ima masu 2100g a s tom batkom bi imao 3300g+elektronika. Kupio sam ga jer me baš zanima koliki bi bio domet takvog gotovo "savršenog" dizajna, aerodinamičnosti i izvedbe u odnosu na moje. Baterije izvana bi to pokvarile donekle pa bi ih trebalo obući da budu u aerodinamičnom kućištu. Aviončić se brzo slaže, sve je na klik, ima odličan video na njihovoj stranici. Ja sam ga kupio na Modellbau Lindinger.
7
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Evo tog SAW filtera na prvoj slici zajedno s VBFZ-1065-S kojeg sam koristio do sada i koji je puno širokopojasniji (980-1150 MHz). Ovaj SAW FBP-1000s ima stvarno oštru cut-off karakteristiku za 3dB bandwidth. Deklariran je kao 990-1010 MHz ali mjerenje pokazuje da je ipak mrvicu širokopojasniji što mi omogućava da ga upotrijebim. Zapravo on reducira i šum i povećava dinamički opseg prijemnika. Na slikama se vide rezultati mjerenja s miniVNA Tiny vektor analizatorom. Sad mogu biti siguran da mi na ulaz VRx-a sigurno neće doći vrlo jaki signali baznih postaja, Tetre i svega ostaloga, kao i vlastiti signal s RC stanice. Filter ću staviti odmah na izlaz Yagi antene pa tek onda idu LNA (malošumna pojačala). Maximalna snaga koja se može narinuti na njega je 200mW tako da baš nije za predajnike (možda manje snage).
8
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Malo sam zastao s terenskim radom tj. bila je zima pa nisam imao baš volje dalje ispitivati Z2M ali to ne znači da sam odustao od cilja. Što se tiće zrakoplova, bio to ZVRK ili Z2M, jasno je da mu trebam dodati još 10-ak Ah kapaciteta baterije za dolet do tih odprilike 100+ km. No bitan je i videolink (RC link je vrlo dobar) pa sam malo poradio na tome. Naime zadnji put kod Kleka slika je bila poprilično loša bez obzira na veliku udaljenost. Dobro, da je visina na okretu bila za 100-200 m viša, zacijelo bi bila puno bolja a i atmosfera je bila dosta "mutna" ali ipak...Odlučio sam drastično povećati selektivnost i osjetljivost bilo kojeg standardnog VRx prijemnika. Pronašao sam neki kineski SAW filter za područje 1GHz i mogu reći da je odličan. Jako prigušuje sve frekvencije osim onih +/-15 MHz oko osnovne (1GHz) tj. negdje od 985-1015MHz tako da ovaj moj kanal (1010MHz) fino upada u propusno područje (o tom SAW filteru ću napisati nešto u drugom postu). Osim toga nabavio sam i dodatna LNA od 20 i 40 dB koja će još pojačati signal koji već je pojačan 22 dB onim LNA od Microcircuitsa. Naravno tu su moguće razne kombinacije. Za probu sam spojio sve ovako na stolu (s LNA 40) i spojio na signal generetor. Pustio sam vrlo slabašni signal od -85 dBm (to je največi nivo osjetljivosti ovih standardnih-lako nabavljivih VRx-a) i analizator je izmjerio nekih -26 dBm tj. pojačanje od skoro 60dB ! A to bi značilo da im ovim zahvatom povećavam osjetljivost ako ne za 60 dB ali za pola sigurno (30 dB) tj. vjerojatno na nekih -115 dBm. Evo nešto slika...
9
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Napokon sam danas uspješno testirao Z2M u STAB modu. Isprobavao sam ga još ranije ljetos ali mi se bio skršio već kod prvog uzleta. Bio sam pogriješio bacivši ga s nasipa na full gasu a težište je bilo na svega 6% pa se propeo, izvrnuo bočno i pao. Bila su stradala krila pa sam ih morao popravljati i ojačavati, zato su sad malo drugačija. Maknuo sam winglete i zaoblio vrhove. Danas je letio prilično dobro s obzirom na masu od gotovo 5,5kg i raspon krila 3,5m. Dobro reagira tj. diže se prilično živahno dodatkom gasa i blagim dodavanjem elevatora. Vidjet ću kako se ponaša na duljim/pravim FPV letovima ali za sad ne pokazuje rastrošnost (2,6 Wh/km) što je dosta manje od ZVRKA ali istina on je na zadnjem rekordnom letu bio opterećen s dodatnim baterijama...Evo i kraći video...
https://www.youtube.com/watch?v=4dnCoKRNhz0
10
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Eto ga ZVRK2 MIRKO, dalje ću ga zvati skraćeno Z2M, spreman je za pokusni let. Promijenio sam mu propeler stavivši APC fiksni 12x6 umjesto sklopivog AERONAUTA 12x6,5 i osigurao od odvrtanja. Na vrh lijevog krila dodao sam gumbastu baterijicu od 3g da ga uravnotežim po uzdužnoj osi krila...mogao sam doduše i malo pomaknuti Mobius prema vrhu ali bi mi onda izašao iz "sjene" krila(objektiv). Unutra ide za sad ona baterija od 35Ah pa mu je ukupna masa negdje 5200g. Prema Ecalcu NP (neutralna točka) mu je na 104,25mm od napadne ivice a CG (težište) sam odabrao (u izračunu) između 5 i 10% statičke margine tj. 92,17 do 80,09mm od napadne ivice. Praktično sam ga uravnotežio na 6% tj. CG mi je na odprilike 14,5mm ispred NP za sada, ako bude trebalo bit će korekcije. Uške su pod kutem u odnosu na središnji dio krila kao i kod ZVRK-a jer sam skinuo s njega bajunete. To bi trebalo značiti veću stabilnost, naročito sad kod podešavanja u MANUALNOM modu... Motor s ovim propelerom bi mu trebao omogućiti potisak od oko 50% težine što bi trebalo biti dovoljno za ovakav model sličan jedrilici ali dakako skromne-aproksimacijske izvedbe prvenstveno namijenjene experimentiranju...Očekujem da će Z2M biti dosta sporiji od ZVRK-a(dobro kod slijetanja) ali nadam se efikasniji u potrošnji...ako uopće poleti ili ga ne skršim prije kompletnog podešenja AP-a... :)
11
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Sad je jasno da model treba u prosjeku oko 253W snage za let tj. oko 23W po paraleli članaka batke (11P). Svaka dodatna batka (4S/2P) doprinosi s oko 46W. Sad sam ih mogao podvrgnuti realnijem testu na elektroničkom teretu, pa ispada da uz konstantnu snagu pražnjenja od 46W (struja pritom stalno raste kako napon pada) mogu dati 9000mAh u 2h i 50min svaka. To znači da proporcionalno sve tri batke zajedno mogu dati 49,5Ah pa da zaokružim i 50Ah garantirano (od 54,6Ah maximalnih). To bi bilo pražnjenje od nekih 91,58%. Baterije bi dale 716,83Wh energije a što bi uz potrošnju od 3,2Wh/km trebalo omogućit dolet od ukupno čak 224km (112km u jednom smjeru)...Ako bi gledali samo preko Ah, onda bi dolet bio "samo" 50Ah : 0,233Ah/km = 214,59km...Ah/km se s duljinom leta lagano smanjuju-poboljšavaju, tako da bi ukupni dolet bio tu negdje vjerojatno oko 220km ukupno...A meni treba oko 105km do točke udaljene 5 km od obale...Otežavajuća okolnost je što se treba popet još više i trebat će jako dobro usmjeren videolink...Ali imam ja i drugog konja za trku(ZVRK2 MIRKO), kojeg doduše treba tek ispitati i podesiti ali tko zna što može donijeti...
13
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Napravio sam usporednu tablicu podataka s zadnja dva leta. Vidi se da je na letu do Kleka znatno brži i iako je preletio 30 km više, let je trajao oko 4 min manje. Podesio sam da se batka prazni do 48Ah a potrošio 42Ah. Uz potrošnju od 233mAh/km znači da sam mogao još oko 25 km tj. oko 12 km dalje. Doduše u tom slučaju trebalo bi podići model na visinu od 2km, ako bi i to bilo dosta jer mi se malo nagnula VTx antenica na krilu (nije bila okomita)a i nisam postavio yagi antenu na stupu pod kutem od 1° na tangentu pa se slika dosta pokvarila na 80km. Ovaj položaj baze je dosta loš, unatoč visokom stupu, jer mi ona uzvisina na 10-ak km od Zg, visine oko 100m u odnosu na bazu, dosta kvari poso. Bilo bi idealno poletjeti negdje s južnih obronaka Medvednice samo kad bi bilo bar 200-300 m čistine a da nije nečiji posjed tj. da se može slobodno pristupiti autom. Onda mi ne bi trebao antenski stup. VRx antena bi bila na tronošcu i mogao bih precizno usmjeravati/ciljati u svim smjerovima. Za vrijeme leta koristio sam dosta AUTO mod pa je model sam diktirao potrošnju (dopustio sam mu gas do 70%). Potrošnja bi se vjerojatno mogla nešto smanjiti, sa 3,2 na možda 3-3,1 Wh/km u STAB modu i pažljivo letenje/doziranje gasa, jedrenje kad je moguće itd...Uglavnom s još 12-ak km bio bih već na 94 km tj. na "samo" još 10-ak km od mora. Zapravo bi se za lijepog vremena s te visine (barem 2000m) već vjerojatno dobro vidjelo more, Krk...Inače na zadnjem letu, iako nije bilo oblačno, vidljivost/prozirnost zraka nije bila dobra pa mislim da ni to nije pogodovalo rasprostiranju VTx signala kao za bistrih dana kada je vidljivost odlična. Tko je gledao video mogao je primijetiti da se vremena na Mobiusu i kamerici razlikuju, točno je vrijeme s kamerice jer je Mobius ostao na "zimskom" tj. pravom vremenu.
14
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Eto napokon imam vremena pa sam editirao video. Ima skoro 25GB pa mu je trebalo više od 7h da se učita na Youtoube. Snimka sadrži sve od uzleta do slijetanja...Ubacio sam i neku glazbu, naročito prije Kleka i povratak. Vidi se da sam presjekao aerodrom Lučko po sredini...to inače ne činim ali sad baš nisam imao izbora. Mislim da je bolje ovako nego da ga obilazim s lijeva ili desna jer lijevo uzlijeću a desno slijeću. Inače s ove moje pozicije imam dobar vizualni i zvučni pregled situacije i aktivnosti iznad i oko aerodroma. Koristim i dalekozor (12x50) za izviđanje situacije a i dobro se čuje ako koji avion leti blizu. Obično po podne lete ovi što šlepaju jedrilice...helikopteri skoro nikad po podne. A iza 19h aktivnosti se smanje, tako da kad slijećem oko ili iza 20h nema više nikog na nebu...Uglavnom koliko god već dugo letim i snimam još nemam zabilježen/snimljen (bilo mobiusom ili kamericom) ni jedan bliži ni daljnji susret s bilo čime u zraku, osim jednom s dvije ptice ali bile su puno niže...Evo videa koji traje više od 140min...slika s male kamerice nije uvijek dobra ali o tome u slijedećim postovima (problem vertikalnog usmjeravanja, konfiguracije terena i vertikalnosti same VTx antenice na krilu)...https://www.youtube.com/watch?v=1m55WFTelV8