Skip to main content

Show Posts

This section allows you to view all Show Posts made by this member. Note that you can only see Show Posts made in areas you currently have access to.

Messages - dare

1
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Nabavio sam i složio mehanizam antene za praćenje FPV modela (Pitlabov). Uz njega ide i sklop zemaljske stanice koji dekodira GPS telemetrijske podatke pristigle video linkom. Na temelju njih mehanizam uvijek "cilja" antenom model i ostvaruje najbolji video link. Stvar je baš čvrsta i dosta lako se sastavlja, vidjet ću dal se relativno lako podešava. Definitivno je potreban za bliske FPV letove s usmjerenijim antenama.
https://www.youtube.com/watch?v=vYAvkdz3S90
2
Samogradnja / Re: FPV experimenti
ASW 17 je praktički nadograđen i spreman za probne letove i podešavanje AP na livadi kad bude vremena i trava malo poraste, radi slijetanja. Preuredio sam si i onaj Yelowjacked VRx dodavši mu malošumno predpojačalo (40 dB) i SAW filter (1GHz propusne frekvencije). Sad imam dva antenska stupa s prijemnicima, jedan na 10 m a drugi na 6 m štapu. Ovaj drugi ima dva predpojačala (20+20 dB) i isto SAW filter. U praksi je pojačanje nešto niže (oko 35 dB). jer ima prigušenja u konektorima i SAW filteru (on konkretno oko -4 dBm na 1,01 GHz).Ali uz očekivanu osjetljivost VRx-ova od možda -80 dBm + (-35 dBm) = -115 dBm trebao bi videolink (tj. slika) biti prilično dobri i na velikim udaljenostima ako je više manje zadovoljena "linija pogleda" između baze i modela. Moram još ispitati negdje na livadi u pravim uvjetima i najnoviju 14 elementnu Yagicu koja mi je dosta dobro ispala ovako kad je mjerim za stolon. Iako je "drvena" i ima manje elemenata (manje pojačanje i usmjerenost) od one 19 elementne aluminijske, s njom će mi biti lakše manipulirati na onom 10 m teleskopskom štapu tj. zbog svoje manje duljine neće se savijati i bit će okomita na štap i tako bolje "ciljati" model. A veće pojačanje predpojačala (LNA) bi trebalo nadoknaditi manje pojačanje antene.
3
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Presložio sam "energetski" dio i skratio kablove tako da je ESC malo dalje od AP (trebali bi svi kablovi i switcheri biti što dalje od magnetometra ali ovdje nema mjesta). Odmah ispod AP je senzor napona i struje i napajanja 5 i 12V. Kablić kojim se dovodi strujni i naponski podatak do AP sam isto zamijenio oklopljenim jer mi se prije, kod kalibracije struje, induciralo nešto pa je pokazivanje struje znatno osciliralo-mijenjalo vrijednost potrošnje. Prednju kamericu zazipao sam na rešetku hlađenja ispod ESC-a. Jako je izložena prilikom slijetanja, samo je batka niže od nje...trebat ću i opet slijetati samo u najvišu travu, a ni onda nije isključeno da se neće polomit odnosno saviti. Dobra stvar je jedino što joj na ovom položaju manje smeta sunce i bolje se može usmjeriti prema horizontu i tlu tj. ne zahvaća puno trup osim propelera čija vrtnja će se vidjeti (kod jedrenja kad proradi kočnica neće).
4
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Odredio sam položaj baterije za zadanu točku težišta. Malo je više prema naprijed nego sam očekivao pa sad imam problem sa smještanjem prednje kamerice ali se zato zadnja izvrsno smjestila. Može se mijenjati njen nagib po volji, čak i direktan pogled točno ispod. Mogao bi se ugraditi i servo koji bi je pomicao na klasičan način kao zakrilce za vrijeme leta mijenjajuči njen pogled od vodoravnog unatrag pa do vertikalnog prema dolje. Prednju kamericu sam mislio smjestiti kao i zadnju pričvršćenu na prednje čelo nosača ali to je sad teže izvedivo...ali smislit ću nešto...Baterija će biti dodatno svaki put i zazipana prije leta a služit će i kao dobar rukohvat za bacanje modela. Bilo bi zgodno navući na batku i kakvo lagano aerodinamičko kučište... :)
5
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Pozdrav i tebi. Opterećenje krila originalne jedrilice je 45,7 g/dm^2 a ovako s dodatnom vanjskom baterijom i elektronikom će imati masu od 3340-3400g ovisno da li će gore biti zakačena Mobius HD kamerica. To znači 66,4-67,6 g/dm^2. Još mjerodavniji podatak je kubno opterećenje krila (CWL) koje se računa kao masa modela podijeljena s površinom krila na 1,5. Npr za ovaj model (s vanjskom velikom baterijom) to bi bilo:  CWL= 3400g/(50,3)^1,5 = 9,53  a za originalnu jedrilicu: CWL= 2350/(50,3)^1,5 = 6,58  A to znači...pročitaj sadržaj na donjoj slici. Znači da nema flapsova, ovaj model bi ovako preuređen, bio prilično brz kod slijetanja ali bi morao imati i popriličnu brzinu kod polijetanja. Flapsovi sve to rješavaju povećanjem uzgona što smanjuje potrebnu brzinu i olakšava polijetanje i slijetanje.
6
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Stigle su mi dvije kamerice HS 1177. Ovaj zadnji PITLAB-ov autopilot ima konektore za dvije kamerice (i unutarnji videopreklopnik) koje se mogu montirati npr. za pogled naprijed-natrag prespajanjem pomoću dvopoložajnog prekidača na RC stanici. Već sam koristio te i provjereno su dobre. Napravio sam videokabliće za njih, iako nisu dugački i vjerojatno ne bi bilo smetnji. Pronašao sam te oklopljene kabliće u nekom starom projekcijskom TV-u i baš su zgodni jer imaju dvije žice i širm od alu folije s pletenicom.
7
Samogradnja / Re: FPV experimenti
VTx snage 1000 mW sam začičkao i zazipao na repu blizu vertikalca. Antena je obični dipol koji rezonira na 1010 MHz povezan koaksialnim kablom dužine oko 25 cm. Antena se nalazi pri vrhu lijeve strane horizontalnog stabilizatora a učvršćena je (ona i koaks) armiranom trakom po samoj napadnoj ivici stabilizatora. Bolji položaj bi bio da je zalijepljena na vertikalnom stabilizatoru ali on u sebi ima karbonsku šipku koja kvari lobus zraćenja pa ju je trebalo udaljiti. Snimio sam njen SWR na toj poziciji u kućnim uvjetima i ispada da je 1,38:1. To je dobro jer znači da se reflektira manje od 4% snage VTx-a. Hladnjak na VTx-u je bitan u statičnim uvjetima kad predajnik radi a nema strujanja zraka ali i općenito jer se predajnik poprilično grije. Inače ja ga volim i iskopčati iz autopilota kod dužih podešavanja na tlu i povezati se video kablom s monitorom, pa ga ukopčati neposredno prije leta.
8
Samogradnja / Re: FPV experimenti
FMS-ova jedrilica ASW-17 je baš dosta kvalitetno i čvrsto napravljena s interesantnim detaljima izvedbe. Koliko se može vidjeti na Youtubeu ona i dobro leti sa originalnim specifikacijama (prva slika). Ja je nastojim prilagoditi za FPV pazeći da je ne unakazim previše. Morao sam dodati drvenu platformu za vanjsku montažu baterije od 20 a možda i više Ah (ovisno koliko će moći ponijeti). Ona je pričvršćena u tri točke za trup:- na mjestu gdje je bio kotačić, naprijed kod otvora (bakrena žica-prsten provučen oko drvenog "poda" u trupu) i zadnji kraj učvršćen knauf vijkom u karbonsku "kičmu" tj. pravokutnu cijev koja ide cijelom dužinom trupa dajući mu potrebnu krutost. Prema uputama preporučena udaljenost CG je na 70-80 mm od napadne ivice krila. Provjerio sam to sa ECALC-ovim CG kalkulatorom i stvarno je točno tj. kalkulator daje vrijednost od približno 72 do 82 mm za statičku marginu od 7,5-12,5%.
9
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Nisam još završio s podešavanjem autopilota u Z2M modelu ali u međuvremenu sam nabavio najnoviji PITLAB-ov autopilot koji je sad "jednoetažni". Ugradio sam ga u FMS-ov model ASW-17 koji ima dosta mjesta u trupu, ali ne i za veliku bateriju, pa sam mu nadodao vanjsku platformu na koju bi se mogle kačiti poveće baterije.
10
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Hvala Pupo ali ovo je sve zapravo otkrivanje "tople vode". Sve je to odavno izmišljeno,provjereno i primijenjeno. Bespilotne letjelice lete na sve strane, već su kontrolirane i umjetnom inteligencijom. Ali to ne znači da mi amateri ne možemo učiti i istraživati ako nam je to gušt. Kad mi nešto uspije veselim se poput prvih konstruktora koji su sve odavno smislili i smišljaju. Iako u zadnje vrijeme stvarno nemam vremena, tu i tamo napravim nešto da zadržim kontinuitet jer još nisam dostigao cilj. Pa sam tako kompletirao dodatnu VRx jedinicu koja će uz postojeću imati zadatak isto primati signal s aviona ali usput ispitati koji od ova tri VRx-a ima najbolji prijem.
11
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Z2M spreman za daljnja ispitivanja. Poslikao sam ga zajedno s FMS ASW-17 koji ima raspon krila od 250cm. Kupio sam si ga nedavno da malo špijuniram konstrukcijska rješenja :) Kad budem imao vremena pokušat ču ga preurediti za FPV. U kabini ima ogromni prostor za AP i svu elektroniku, jedino treba naći rješenje kako smjestiti batku od 20 Ah izvan trupa, možda podijeljenu na dvije strane...Prazan ima masu 2100g a s tom batkom bi imao 3300g+elektronika. Kupio sam ga jer me baš zanima koliki bi bio domet takvog gotovo "savršenog" dizajna, aerodinamičnosti i izvedbe u odnosu na moje. Baterije izvana bi to pokvarile donekle pa bi ih trebalo obući da budu u aerodinamičnom kućištu. Aviončić se brzo slaže, sve je na klik, ima odličan video na njihovoj stranici. Ja sam ga kupio na Modellbau Lindinger.
12
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Evo tog SAW filtera na prvoj slici zajedno s VBFZ-1065-S kojeg sam koristio do sada i koji je puno širokopojasniji (980-1150 MHz). Ovaj SAW FBP-1000s ima stvarno oštru cut-off karakteristiku za 3dB bandwidth. Deklariran je kao 990-1010 MHz ali mjerenje pokazuje da je ipak mrvicu širokopojasniji što mi omogućava da ga upotrijebim. Zapravo on reducira i šum i povećava dinamički opseg prijemnika. Na slikama se vide rezultati mjerenja s miniVNA Tiny vektor analizatorom. Sad mogu biti siguran da mi na ulaz VRx-a sigurno neće doći vrlo jaki signali baznih postaja, Tetre i svega ostaloga, kao i vlastiti signal s RC stanice. Filter ću staviti odmah na izlaz Yagi antene pa tek onda idu LNA (malošumna pojačala). Maximalna snaga koja se može narinuti na njega je 200mW tako da baš nije za predajnike (možda manje snage).
13
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Malo sam zastao s terenskim radom tj. bila je zima pa nisam imao baš volje dalje ispitivati Z2M ali to ne znači da sam odustao od cilja. Što se tiće zrakoplova, bio to ZVRK ili Z2M, jasno je da mu trebam dodati još 10-ak Ah kapaciteta baterije za dolet do tih odprilike 100+ km. No bitan je i videolink (RC link je vrlo dobar) pa sam malo poradio na tome. Naime zadnji put kod Kleka slika je bila poprilično loša bez obzira na veliku udaljenost. Dobro, da je visina na okretu bila za 100-200 m viša, zacijelo bi bila puno bolja a i atmosfera je bila dosta "mutna" ali ipak...Odlučio sam drastično povećati selektivnost i osjetljivost bilo kojeg standardnog VRx prijemnika. Pronašao sam neki kineski SAW filter za područje 1GHz i mogu reći da je odličan. Jako prigušuje sve frekvencije osim onih +/-15 MHz oko osnovne (1GHz) tj. negdje od 985-1015MHz tako da ovaj moj kanal (1010MHz) fino upada u propusno područje (o tom SAW filteru ću napisati nešto u drugom postu). Osim toga nabavio sam i dodatna LNA od 20 i 40 dB koja će još pojačati signal koji već je pojačan 22 dB onim LNA od Microcircuitsa. Naravno tu su moguće razne kombinacije. Za probu sam spojio sve ovako na stolu (s LNA 40) i spojio na signal generetor. Pustio sam vrlo slabašni signal od -85 dBm (to je največi nivo osjetljivosti ovih standardnih-lako nabavljivih VRx-a) i analizator je izmjerio nekih -26 dBm tj. pojačanje od skoro 60dB ! A to bi značilo da im ovim zahvatom povećavam osjetljivost ako ne za 60 dB ali za pola sigurno (30 dB) tj. vjerojatno na nekih -115 dBm. Evo nešto slika...
14
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Napokon sam danas uspješno testirao Z2M u STAB modu. Isprobavao sam ga još ranije ljetos ali mi se bio skršio već kod prvog uzleta. Bio sam pogriješio bacivši ga s nasipa na full gasu a težište je bilo na svega 6% pa se propeo, izvrnuo bočno i pao. Bila su stradala krila pa sam ih morao popravljati i ojačavati, zato su sad malo drugačija. Maknuo sam winglete i zaoblio vrhove. Danas je letio prilično dobro s obzirom na masu od gotovo 5,5kg i raspon krila 3,5m. Dobro reagira tj. diže se prilično živahno dodatkom gasa i blagim dodavanjem elevatora. Vidjet ću kako se ponaša na duljim/pravim FPV letovima ali za sad ne pokazuje rastrošnost (2,6 Wh/km) što je dosta manje od ZVRKA ali istina on je na zadnjem rekordnom letu bio opterećen s dodatnim baterijama...Evo i kraći video...
https://www.youtube.com/watch?v=4dnCoKRNhz0
15
Samogradnja / Re: FPV experimenti
Eto ga ZVRK2 MIRKO, dalje ću ga zvati skraćeno Z2M, spreman je za pokusni let. Promijenio sam mu propeler stavivši APC fiksni 12x6 umjesto sklopivog AERONAUTA 12x6,5 i osigurao od odvrtanja. Na vrh lijevog krila dodao sam gumbastu baterijicu od 3g da ga uravnotežim po uzdužnoj osi krila...mogao sam doduše i malo pomaknuti Mobius prema vrhu ali bi mi onda izašao iz "sjene" krila(objektiv). Unutra ide za sad ona baterija od 35Ah pa mu je ukupna masa negdje 5200g. Prema Ecalcu NP (neutralna točka) mu je na 104,25mm od napadne ivice a CG (težište) sam odabrao (u izračunu) između 5 i 10% statičke margine tj. 92,17 do 80,09mm od napadne ivice. Praktično sam ga uravnotežio na 6% tj. CG mi je na odprilike 14,5mm ispred NP za sada, ako bude trebalo bit će korekcije. Uške su pod kutem u odnosu na središnji dio krila kao i kod ZVRK-a jer sam skinuo s njega bajunete. To bi trebalo značiti veću stabilnost, naročito sad kod podešavanja u MANUALNOM modu... Motor s ovim propelerom bi mu trebao omogućiti potisak od oko 50% težine što bi trebalo biti dovoljno za ovakav model sličan jedrilici ali dakako skromne-aproksimacijske izvedbe prvenstveno namijenjene experimentiranju...Očekujem da će Z2M biti dosta sporiji od ZVRK-a(dobro kod slijetanja) ali nadam se efikasniji u potrošnji...ako uopće poleti ili ga ne skršim prije kompletnog podešenja AP-a... :)