Pozdrav MavIP, drago mi je da si se registrirao i postao članom FlyFreak foruma!
Kao što sam ti bio najavio u subotu kad smo se opet bili sreli,sutradan sam zaista uspio odletjeti do Karlovca. Letio sam s nasipa kako si mi predložio.
Danas sam napokon editirao video i stavio na YouTube. Ubrzao sam ga 2x tako da ne traje 100 nego samo 50 min. Iz tog razloga sve se povremeno malo brže "ljulja" ali je gledljivo. Da sve ne bi bilo dobro pobrinuo se DVR koji je raširio-odrezao donji dio OSD videa, pa se tako ne vidi trenutna potrošnja struje,potrošeni kapacitet,proteklo vrijeme,udaljenost od baze. Razlog tome je vjerojatno taj što sam gasio dva puta video prijemnik (IFTRON) dok je već DVR snimao pa je iz nekog razloga raširio sliku. S obzirom na mali display na DVRu, to uopće nisam primjetio dok nisam došao kući i analizirao snimku. Inače slika na preostala dva monitora u koje gledam dok letim je bila normalna. Ostali telemetrijski podaci se vide dobro, pa se tako iz koordinata GPSa može točno odrediti dokle sam doletio a može se pratiti i trenutna udaljenost od baze ako se oduzmu povremena kruženja-to se vidi u gornjem lijevom kutu ukupno prijeđenog puta. Vrijeme leta odredio sam prema trajanju video snimke DVRa(namješten je da snima failove od pola sata) a potrošeni kapacitet baterije prema onome koliko se napunila nakon leta. Dizao sam model samo onoliko koliko je bilo potrebno da ne izgubim video. Povremeni potpuni gubitak videa je posljedica mojeg "igranja" tj. pomicanja(ciljanja) antene za vrijeme leta ne bih li dobio bolju sliku. Što se tiće RC linka (Dragonlink)-ostao sam ugodno iznenađen činjenicom da RSSI nije pao ispod 40% čak i kad sam smanjio izlaznu snagu na LOW (s 500 na 250 mW) i to na 40km udaljenosti. Gotovo sam siguran da bi se s ovim setupom moglo odletjeti i 10ak km dalje samo bi se zbog videolinka trebalo vjerojatno popeti iznad 1km. MOBIUS je snimio oko 66min leta-tamo i skoro do pola natrag makar kad sam ga jednom testirao mogao je snimati i 90min(stvar napunjenosti baterije).
Evo podataka o letu i letjelici:
Naziv letjelice........NOSAČ
-površina krila............................................70dm2
-masa....................................................... 4kg
-ukupni prijeđeni put...................................87,9km
-koordinate najdalje točke leta......................15,546E i 45,509N iz čega slijedi udaljenost od 40,3km u odnosu na početne koordinate
-trajanje leta..............................................100min i 30s..........1,675h
-potrošeni kapacitet(vraćeno u bat.)...............15,5Ah od 21Ah
-potrošnja...................................................0,176Ah/km ili 5,67km/Ah
-prosječna struja motora...............................9,25A
-prosječna brzina.........................................52,47km/h
-najveća visina leta......................................707m
http://www.youtube.com/watch?v=sYfvao895qU&t=17s