Skip to main content

Topic: FPV experimenti (Read 222462 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Odg: FPV experimenti

Reply #660
Hvala DJDarky, baš je poticajno kad te pohvale  :) .
Sad radim novi rep za NELU, nadam se da će biti nešto lakši a svakako kvalitetniji od prijašnjeg. Estetika je i dalje u drugom planu...Ovaj put radim iz 5mm balze i ostaklio sam ga. Pante (šarke) ili kak se to već zove sam napravio od krpica kevlara zalijepljenih unakrsno. Uzdužno sam učvrstio staklenim trakama...
[attach=1][attach=2][attach=3]
[attach=4][attach=5][attach=6]
[attach=7][attach=8]

Odg: FPV experimenti

Reply #661
Treba rep napraviti i ugraditi što prije jer lijepo vrijeme neće vječno potrajati a treba još puno letjeti...Rep mijenjam u sklopu laganog "remonta" jer se ovaj stari malo rasklimao a ne želim da mi NELA padne zbog nekog trivijalnog razloga. Inače već je preletjela sigurno 1000 km ukupno.
[attach=1][attach=2][attach=3]
[attach=4][attach=5][attach=6]Odg: FPV experimenti

Reply #662
Nemam baš puno slobodnog vremena ali rep sam završio i ugradio  natrag na trup. Ima 175 g tj. 50 g je lakši od starog. Sad su rep i Vtx s antenom(čak sam dodao i mali hladnjak) jednako teški kao prije rep sam. Smanjenje od 50 g na repu znači odprilike 3 puta toliko na nosu pa je potrebno pomaknuti bateriju prema krilu da se opet postigne ravnoteža oko CG.


Odg: FPV experimenti

Reply #663
Nakon završetka novog repa složio sam avion u formi NELA-V tj. s onim velikim krilima raspona 264 cm. Ta krila su još za 200g masivnija od onih manjih, zajedno imaju 1kg, pa se sad ukupna masa modela popela s 3600 na 3800g uz primijenjenu bateriju od 21 Ah koja sama ima 1277g. Tolika masa nije veliki problem jer je čista površina tih krila 75 dm^2 tj. sa središnjim dijelom se penje i na 77 dm^2 pa je opterećenje krila nepunih 50 g/dm^2 a kubno opterećenje krila 5,62. To opterećenje je na nivou jedrilice ili park flyera. Za usporedbu NELA-M s istom baterijom i krilima 57 dm^2 ima više od 63 g/dm^2 i kubno opterećenje 8,36 a što već spada u sport i trener modele i dobro se osjeti kod polijetanja i velike brzine pri slijetanju(nema flapsove) !
Uglavnom polijetanje-bacanje NELE-V prošlo je bez ikakvih problema. Osim što je malo teža dok je držim, čim sam se malo zaletio, odmah se počela fino dizati skoro ko kakva jedrilica. Međutim iznenađenje je nastupilo nekoliko sekundi kasnije kad je trebalo skrenuti. Svaki pomak eleronima, dihedral krila je gotovo u cijelosti kompenzirao tj. odziv na skretanje je bio vrlo slab i da nisam imao servo na vertikalcu radius skretanja bi valjda bio 1km dok bi se okrenuo nazad  :D . Shvatio sam da se uz ovako dugačka krila i veliki dihedral od 4,57° i s premalom površinom elerona stvara jaka negativna povratna veza koja ne dozvoljava normalno skretanje već jako stabilizira-drži avion po roll osi. Sad razmišljam da smanjim dihedral ispod 3° ili čak da gotovo izravnam krila(isti taj dihedral s manjim krilima funkcionira malo tromo ali dobro, naročito s AP-om). Druga varijanta je povećati-produžiti ili proširiti elerone ali to je već teži zahvat...[size=78%] [/size]

Odg: FPV experimenti

Reply #664

"Međutim iznenađenje je nastupilo nekoliko sekundi kasnije kad je trebalo skrenuti. Svaki pomak eleronima, dihedral krila je gotovo u cijelosti kompenzirao tj. odziv na skretanje je bio vrlo slab i da nisam imao servo na vertikalcu radius skretanja bi valjda bio 1km dok bi se okrenuo nazad . "


Ovdje se vrlo vjerojatno radi o tzv. "diferencijalu elerona" obzirom na profil koji je upotrijebljen za krila; nešto o tome napisao sam ovdje:
http://www.flyfreak.net/index.php?topic=5757.msg49945;highlight=diferencijal#msg49945
a tamo je i skica što bi trebalo promijeniti da se poboljša skretanje.Damir

Odg: FPV experimenti

Reply #665
Ovo što si predložio Damire bi sigurno jako poboljšalo a možda i u potpunosti riješilo skretanje. To svakako moram isprobati, samo je problem što imam previše vulgaris stanicu koja ne može ništa osim osnovnih funkcija. Moram definitivno nabaviti novu stanicu s više mogućnosti i kanala...Upravo je smiješno da je ovaj Dragon link zakaćen na takav kramp od stanice koja je barem 9x jaftinija od njega  :) (mislim da je koštala oko 28 $)...
Nego razmišljao sam zašto bi morao uopće koristiti veća krila i stalno se boriti sa sve većom masom. Umjesto toga mogao bih avion malo podvrgnuti dijeti pa i sa manjim krilima, uz lakši trup i još lakši rep kao i sa manjom baterijom postići možda isti ili veći domet. Mislim da bi bilo moguće smanjiti masu za cijeli 1kg, sa 3600 na 2600g...
Na donjoj slici se vidi kako bi NELA (u ovom slučaju nazovimo je NELA-L kao lagana) trebala izgledati...trup bi bio praktički izrađen samo od ribičkog štapa bez drvenog produžetka a rep bi se dao napraviti od ostakljenog stiropora...ona druga mala krila koja su po dimenzijama identična ovima s kojima sam letio bi se također mogla napraviti, uz malo pažnje, barem 100g lakšima. Mogao bi se upotrijebiti i slabiji/lakši motor i ESC pa bi se onda i batka od 21Ah mogla zamijeniti onom od 14Ah. Mogla bi se izbaciti mala batka za elektroniku(još 147g manje) i maknuti ona "rampa" za kamericu i Mobius...Za rep sam već našao materijal-izrezao sam ga od ukrasne stiroporne ploče za zidove još dok sam radio onaj novi rep od balze...
[attach=1][attach=2][attach=3]
 

Odg: FPV experimenti

Reply #666
Ovo što si predložio Damire bi sigurno jako poboljšalo a možda i u potpunosti riješilo skretanje. To svakako moram isprobati, samo je problem što imam previše vulgaris stanicu koja ne može ništa osim osnovnih funkcija. Moram definitivno nabaviti novu stanicu s više mogućnosti i kanala...
 
Moguće je napraviti diferencijal elerona i bex mix-a na stanici, vidi se na slici: dakle repozicioniranjem "horn-a" može se postići izvjestan efekat.

Odg: FPV experimenti

Reply #667
Znači to bi bilo čisto "geometrijsko" rješenje...zanimljivo za buduće projekte...
Krenuo sam na brzinu složiti NELU-L da bi mogao usporediti prednosti (naročito u pogledu potrošnje energije) manje mase modela uz istu površinu krila.
Ribički štap sam presvukao kevlarom (prednji dio, poziciju krila i repa) da ga malo ojačam i da se na ta mjesta mogu nalijepiti (PU MAX) nosači krila i repa.
[attach=1][attach=2][attach=3]
[attach=4][attach=5]
Rep sam izrezao već ranije i ojačao karbonom i kevlarom za šarke.
[attach=7][attach=8]
[attach=9][attach=10]
Sve je već osmoljeno i u vakuumskim vrećama...

Odg: FPV experimenti

Reply #668
Evo svi dijelovi NELE-L su na brzinu sklepani osim krila koja ostaju za sad ista. Rep je ispao još za 50 g lakši od onog prethodnog od balze. Sad rep ima točno 100g manje od onog na NELI -M a to znači i da masa na nosu može odnosno treba biti 2,5-3 puta manja. Inače rep je ostakljivanjem i dodatkom karbonskih niti dosta ojačan s obzirom da je napravljen od stiroporne jezgre debljine 4mm. Sve je modularno i lako se može cijeli avion brzo rastaviti/sastaviti ili zamijeniti oštećeni dio. Motor je i dalje ostao u komadu sanitarne cijevi koja je spojena na drveni dio koji se pak lako ušteka u ribički štap (trup). Pri tom se može uvući dublje ili pliće i tako dodatno podesi težište. Motor će biti SK3-3850-960 gliderdrive manje snage i mase od prethodnog (SK3-3858-840) a stavit ću i samo 30 A ESC koji je upola lakši...
[attach=1][attach=2][attach=3]
[attach=4][attach=5][attach=6]
[attach=7]
Nosače krila sam sad napravio pod manjim kutem (dihedral =2,86°) a središnji dio "paluba" za elektroniku ostaje isti s tim da ču izbaciti malu bateriju.

Odg: FPV experimenti

Reply #669
Sad sam je "elektrificirao" i motorizirao. Sve je gotovo isto kao prije osim slabijeg motora i ESCa, nema rampe za kamerice i kraća je za 20ak cm. Umjesto male baterije za elektroniku tu je sad jeftini(2 $) DC/DC konverter čiji izlaz se može trimerom podesiti u širokom rasponu od 0,8-30 V i max. struje 5A. Drugi konverterčić je bio i prije i služi samo za napajanje RXa (5,5 V). Nadam se da ovaj novi konverter neće unositi previše šuma-smetnji koje bi znatnije utjecale, prije svega, na kvalitetu slike...Inače on vrlo dobro drži izlazni napon(u ovom slučaju 12 V) čak i kad ulazni napon pogonske baterije jako padne(čak i do 12,2 V) što je kod litijionskih baterija normalno.
[attach=1][attach=2][attach=3]
[attach=4][attach=5][attach=6]
[attach=7][attach=8][attach=9]

Odg: FPV experimenti

Reply #670
U pogledu mase cijela stvar je znatno lakša nego prije. Trup bez baterije ima 1014 g a s baterijom od 7 Ah 1432 g. Tome treba pridodati krila s 795 g i ukupna masa iznosi  2227 g. To bi se moglo smanjiti na 2200 g uz upola lakšu kamericu (ova ima 43 g!) i antenu...Ako bi uspio napraviti i 100 g lakša krila (paziti prilikom smoljenja) masa bi mogla iznositi samo 2100 g! Naravno uz upotrebu 7 Ah baterije (418 g) i ako s njom uspijem uravnotežiti model. U svakom slučaju i sa najvećom baterijom (21 Ah) masa bi se popela još za nekih 800 g i avion bi imao 2900 g. To je puno bolje od 3600 koliko je imala NELA-M ili više od 3800 g NELE-V!
Sad treba sve podatke ubaciti u ECALC i vidjeti odnose-podatke prije i poslije dijete i to ne u pogledu apsolutnih iznosa već kao usporedbu...ali o tome u nekom slijedećem postu...
[attach=1][attach=2][attach=3]

Odg: FPV experimenti

Reply #671
Obavio sam jučer dva kraća probna leta s NELOM-L i rezultati su obećavajući. Koristio sam bateriju od 7 Ah tako da je ukupna masa modela bila oko 2222 g.
Podaci s drugog leta:


-prijeđeni put..........................................9,4 km
-vrijeme leta............................................12 min i 50 s..........0,213 h
-prosječna brzina......................................44 km/h
-struja kod polijetanja.................................7,1 A
-potrošeno kapaciteta baterije........................1 Ah
-potrošnja po km.......................................0,106 Ah/km ili 9,4 km/Ah
-prosječna struja........................................4,694 A
-opterećenje krila........................................39 g/dm^2
-kubično opterećenje krila..............................5,2
-propeler sklopivi 9 x 6 Aeronaut CamCarbon


Treba napomenuti da je gore navedena ukupna potrošnja, pogon + elektronika. Elektronika troši oko 0,65 A pa je stvarna struja pogona samo 4,04 A što bi značilo da je za pogon utrošeno 0,861 Ah a za elektroniku 0,138 Ah. Pri takvoj potrošnji struje (4,04 A) bi "efikasnost" bila 10,9 km/Ah što je gotovo duplo bolje nego na NELI-M. Ecalc kaže da pri 4,1 A (U=15 V, P=61,6 W) potisak iznosi 482 g a brzina bi trebala biti u horizontalnom letu 51 km/h i let bi trebao trajati 85,9 min (1,43 h). Dakle model bi trebao moći preletjeti put od  51 x 1,43 = 72,93 km. To možda vrijedi za jako aerodinamičan model ali na NELI-L ipak previše toga strši i kvari aerodinamiku tako da očekujem da ukupno može prijeći (s ovom baterijom) 9,4 x 6,2 = 58,28 km...
[attach=1][attach=2][attach=3]


Odg: FPV experimenti

Reply #672
Testovi s NELOM-L odvijaju se i dalje kad uhvatim vremena. Do sad sam preletio oko 170 km i pokazale su se njene stvarne mogućnosti. Rezultati iz prethodnog posta su ipak preoptimistični i moglo bi se reći da vrijede tijekom prvih par utrošenih Ah a potom, kako napon baterije sve više pada, podaci se kvare. Realnost je da baterija može dati oko 6 Ah za 1h leta (do RTH odnosno 11,4 V ili 2,85 po članku jer ih ne želim dublje prazniti), pritom je srednja struja oko 6A (pogon 5,35 A a elektronika 0,65 A). Za sat vremena preleti 45 km a tolika joj je i prosječna brzina. Može letjeti i jako sporo zbog relativno male mase-vidi se povremeno u videu. Prosječna potrošnja bi bila 0,133 Ah/km odnosno može preletjeti 7,5 km s jednim Ah. Dakle takav model ima radius leta veći od 20 km i uz kvalitetniju izradu (aerodinamika prije svega) mogao bi biti još prilično bolji i upotrebljiv za nešto...U slijedećim pokusima koristit ću bateriju od 14 Ah a masa modela povećat će se na nekih 2600 g pa će se moći uspoređivati i izvlačiti širi zaključci...
http://www.youtube.com/watch?v=ENSIjWb1jRM
[attach=1][attach=2][attach=3]

 

Odg: FPV experimenti

Reply #673
Prošle subote vrijeme je bilo prilično dobro pa sam obavio prvi test s baterijom od 14Ah. Prije toga trebalo je opet prilagoditi bateriju da se može zakačiti na model i pomaknuti je 7,5 cm u nazad(težište) u odnosu na onu od 7 Ah. I dalje su ziperi moji najbolji prijatelji  :) ...ovaj koji drži bateriju je već sedmi upotrijebljeni na modelu ali kao što rekoh za experimentalni model to je najmanje bitno. Letio sam samo lokalno ali je to bio maratonski let od 91 km u trajanju od 108 min. Potrošio sam 12 Ah (punjač), prosječna struja je bila 6,7 A a brzina 50,8 km/h. Sad je "efikasnost" 7,58 km/Ah a masa modela je 2658 g. S ovom baterijom NELA-L je točno 1 kg lakša od NELE-M s kojom sam postigao najdalji let i to sad jasno dolazi do izražaja. NELA-M je za 100-njak km trošila 18,1 Ah a ova za 91 km samo 12 Ah pa predpostavljam da kad stavim na nju opet bateriju od 21 Ah(tad bi imala oko 3 kg i još uvijek bila lakša za 600g) da bi trebala moći preletjeti barem 120 km a to bi trebalo biti dovoljno za dolet do 50+ km što je i cilj. Ovisno o vremenskim prilikama nastavit ću testiranja cijelu zimu. Bit će zanimljivo vidjeti i koliko opada kapacitet baterije s snižavanjem temperature. S povećanjem mase prosječna struja se povećala za 0,7A ali je i prosječna brzina sad gotovo 51 km/h...Što se tiće onog DC/DC konverterčića, koji je zamijenio dodatnu batku za elektroniku, on radi odlično i ne unosi smetnje u sliku.
[attach=1][attach=2][attach=3]
[attach=4][attach=5][attach=6]

Odg: FPV experimenti

Reply #674

Paralelno s testiranjem modela radi se i na ispitivanju video predajnika. Naime poslije onih dosta dalekih letova postalo mi je jasno da je VTx od 800 mW preslab. Korištene yagi antene na VRx-ovima i koaksialni dipol na VTx-u su prilično dobre(VSWR <1,5) ali zbog specifične konfiguracije terena(nabor na 10 km od Zg) i relativno male visine leta u najdaljoj točki(800-stotinjak m-a ne bih baš ni htio prelaziti 1km) slika se generalno govoreći počinje osjetnije kvariti poslije 30 km. Ta slika je dakako uvijek bolja na mom monitoru nego što se može činiti nekome tko gleda snimku na youtubeu ali ipak se kvari i kad se već slabo vide i telemetrijski podaci onda okrećem model natrag kući.
Da bih tome doskočio prije izvjesnog vremena nabavio sam na Hobbykingu linearno pojačalo snage za opseg 1,2 GHz. Evo par slika:
[attach=1][attach=2][attach=3]