Re: SAB Il Goblin Pro
Reply #5 –
manja u promjeru i tada prilikom zatezanja između 2 ležaja slidera svaki unutarnji prsten ležaja pobjegne na svoju stranu, zbog ljepila kojeg su koristili a i zbog plastike na njemu dio može u smeće. Ironično u uputstvima postoji stranica sa tzv upgrade-ovima i gle vraga nudi se tzv 2 point repni slider i doslovno piše "ako tražite maksimalnu preciznost repa" a taman sam htio reklamirati ovaj dio i sada ne mogu kada sam to pročitao, neda mi se prolaziti uopće taj dio, support Aligna je 0 a Sab je nešto malo iznad 0. Da, tražim odmah u startu "bolju preciznost" ma šta god to značilo, dali je dio bolje i preciznije složen što će onda na kraju rezultirati boljim i preciznijim ponašanjem repa, logično. Tako da sam zasad stavio od svih upgrade-ova samo taj 2 point repni slider i mogu reći da je ok, izveden je tako da se sam centrira cijelo vrijeme i mislim da će imati ok performanse. Ovaj Goblin je podređen performansama repa, evo samo usporedba sa 700X: na 700X sam vozio i još uvijek vozim na drugome koji imam repni prijenosni omjer 4.72, zatim 700X ima 106mm repne lopatice i 1 cm u promjeru manji repni disk, zatim boom tj dužina od glavne osovine do repne osovine je nekoliko cm krači, na 700X nikada nisam imao problema sa autoritetom repa, jedino malo na 1600 RPM HS ili ako bi išao ispod toga. Il Goblin Pro ima prijenosni omjer repa 4.91 što znači da malo brže vrti rep u odnosu na glavni rotor, repne lopatice su 110mm i cijeli boom je duži, također postoje opcije za repni pulley da još brže vrti repni rotor za one koje vole nisku brzinu glavnog rotora, ja zasad idem default na 4.91... Onda postoji upgrade koji se stavlja u main head block tzv head pivoting, uloga je da ukruti spindle i dozvoli samo jednu slobodu kretnje, tzv pivoting, tada spindle ne floata uokolo kak mu se sprdne nego to bi kao trebalo na ovome Goblinu dati preciznost i više locked in feeling kada se leti na low HS ali ja to ne volim, ja više volim linearan osjećaj heli glave pa makar to značilo sa se na low HS ponaša mlohavo. Sa druge strane taj pivoting upgrade je običan komadić aluminija i nije propisno napravljen jer je direktan kontakt aluminija na spindle i onda još na kućište glave, svaki proizvođač koji je radio pivoting head zna da se to tako ne radi na "ozbiljnijim" heličima nego se u centar stavlja poseban ležaj ekstra namjenjen za tu namjenu.
Slijedeća stvar, Align main blejdovi su u rangu 190g svaka, a S702 koje dolaze sa ovim kitom Goblina su 240g svaka, Sab zar stvarno? Napraviti stabilniji helić stvarno nije problem ako dodaješ masu u glavni rotor ali to za rezultat onda ima pojačano trošenje dampera, ležaja, veći stres na servaće ciklike... iako ne sumnjam u profil od S702 sablji koji je poprilično debel i nisam na njih mogao uopće ni staviti moj digitalni pitch gauge nego sam morao nabaviti drugi koji
COME IN PEACE & GO IN ONE PIECE
Jeti DS16 Carbon Line & Electric Helis