Dakle ko bi rekao da i zebre lete
Ja standardno koristim 7x6 sa dodatno zaljepljenim magnetima u motoru.
7x5 je ok i najbolja varijanta tako da ako koristite taj prop niste pogriješili.
Jučer sam testirao zebragi i potrošio 4 batke testirajući CG i razne režime leta.
Inicijalno sa CG-om na 23cm od nosa ( nebih preporučio početnicima ) zagi je visio u zraku
poput prave jadralke a na momente kad se vjetar pojačao i let uz vjetar lagano dizanje.
Okretom nosa u vjetar i sitnim korekcijama sa desnim stickom držanje visine i pozicije poput
helića.
Uz vjetar brzine 9-11m/s koliko je bio jučer ta igra se mogla igrati do u nedogled uz vrlo mali gubitak visine.
Zagi je vrlo dobro reagirao na komande jedino je trebalo malo pripaziti kod bočnih udara vjetra da se nagib
modela pravovremeno korigira kako ga vjetar nebi prisvojio
.
Nakon jedrenja nekoliko brzih preleta sa oštrim manevrima i evo razlike naspram bivšeg brzog profila koji
smo testirali Diogen i moja malenkost.
Dakle zebragi vrlo brzo reagira na komande pa sam hod servoa smanjio na 80% a EXPO digao sa 60 na 80%.
Mix gas-dubina je podešena na +6 i offset na -80.
S tim postavkama i pri velikim brzinama zagi ide ko po tračnicama osim što u vjetar hoće malo poskočiti ali i to je bolje
od propadanja
. To pripisujem manjoj prodornosti profila i ne uzimam kao manu jer je vjetar bio svojeglav a i karakteristike
jedrenja su kompenzirale taj skskutajući dojam, bez vjetra bi sasvim sigurno bila druga prića.
Sljedeći test sa pomicanjem baterije naprijed i CG na 21cm od nosa ( preporuka manje iskusnim pilotima).
Puno poslušniji model koji iz stalla okreće njuškicu prema dolje i ulazi u autostabilni let.
Eto toliko što se tiće jučerašnjeg testiranja, sljedeće testiranje po mirnijem vremenu i termici
.