Skip to main content

Topic: I'm back (Read 4854 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

I'm back

Pozdrav, evo nakon 5-6 godina, vraćam se nazad, stara 500tka je izvađena iz prašine, stiže novi 500x, vrijeme je da se vratim zabavi :D :D


Re: I'm back

Reply #2
To je top combo? Jedini "problem" koji sam imao je kako smjestiti žice ESC-motor jer žica ima puno a mjesta malo.
Ono dugme od battery tray-a smeta.
Imam namjeru isprintati novi nosač ESC-a tako da ESC stoji pod kutem, pa da žice mogu ispod.
Umjesto mbeast-a sam stavio v-bar mini.
I lijepo leti, kao što je i očekivano.
Governor na tom ESC-u je dobar (ako je to onaj rebrandirani HW - u top kombou je taj)
Outrage Fusion 50
Futaba T14SG

Re: I'm back

Reply #3
Uzeo sam bez mbeast, posebno sam uzeo pro verziju, baš me zanima taj rescue mod :D

Re: I'm back

Reply #4
I mene zanima rescue mod ali ga nemam :)
Outrage Fusion 50
Futaba T14SG

Re: I'm back

Reply #5
Uzeo sam bez mbeast, posebno sam uzeo pro verziju, baš me zanima taj rescue mod :D

Rescue na beastx-u je full funkcionalan i iskoristiv kod početnika i letova sa jednostavnijim manevrima, ali kada je "tjesno" treba ga se znati sjetiti i koristiti, preciznost izravnavanja je u direktnoj vezi sa levelom vibracija na samom helikopteru, i pri tome vibracije koje najviše imaju utjecaja su od motora i mehanike repnog rotora, main rotor nema znatan utjecaj. Konkretno ako heli ima nešto od tih vibracija a gotovo svaki ima manje ili više, rescue funkcija će driftati, ako se aktivira na početku leta izravnati će potpuno u level, zatim nakon 1min ako se opet aktivira više neće biti level nego x° u neku stranu (najčešće prema naprijed i u desno), što su vibracije na heliću jače i što se lete kompliciraniji manevri to će i akumulacija drifta u tu neku stranu biti progresivnija tokom leta, npr ako helić nije "čist" od vibracija i ako se leti 3D, u 5-oj minuti se može dogoditi da ga izravna pod 45°, ja sam tu funkciju od beastxa najviše koristio za provjeru dali heli ima vibracija, ako bi do kraja leta bio u 15-20° greške to bi bilo prihvatljivo. Naravno postoje metode kako se može prikriti ili zamaskirati problem rescue driftanja kod beastx-a ugradnjom u 3D printano kučište koje ga malo oteža i izborom dvostrano ljepljive spužve koja prenosi manje vibracija. Ali bez obzira na eventualne mane pro funkcija na beastxu to je kontroler koji po meni ima izvanredan osjećaj upravljivosti helikoptera sa mnogo direktne ciklike.
COME IN PEACE & GO IN ONE PIECE
Jeti DS16 Carbon Line & Electric Helis

Re: I'm back

Reply #6
Zahvaljujem na opsežnom info-u :)

Re: I'm back

Reply #7
Ovako, malo je potrajalo započeti slaganje, ali uhvatio sam se napokon. Ovako, sve je više manje prošlo bezbolno, na sve šarafe stavljen LT, od oba rotora, framea, repa, sve. Kontroler je programiran, stanica postavljena, swash ravan, korekcija provjerena više puta, rep više puta i sad sam kod smještanja ESC-a. Ja bi to ovako kao na slici, ostaje relativno prozračno i žice nisu ni blizu pinona. Mislim da će biti ok. E sad, Davore, ako si dizajnirao nosač za ESC bio bih zahvalan na STL-u, printer imam🙂

Re: I'm back

Reply #8
   Žice stanu između desnog framea i ESC-a, tako neće biti u kontaktu sa motor plateom. Uzmeš alu foliju, smotaš žice sa strane esca i zalijepiš foliju preko da se ne odmotaju. Tako mi djeluje sigurnije, ali i ovo što si napravio je ok.
   Čini se da ćeš brzo mijenjati main gear, ne izgleda mi to dobro uzubljeno, onda sam ponukan tvojom slikom išao provjeriti na mom heliću i izgleda još gore? Naravno taj razmak se ne da podešavati bez turpijanja framea. Možda je to ok?
   Nisam još napravio novi nosač ali je u planu, biti ćeš obaviješten. Mislim da bi to mogao printati na SLS-u u najlonu, ali najranije slijedeće godine.
Outrage Fusion 50
Futaba T14SG

Re: I'm back

Reply #9
E taman, prošle žice, hvala. Razmak se može još smanjit, ali kad je bio mrvicu bliže činilo mi se da uopće nema lufta, i sad se na dodir ćini prilično "snug". E da, šta radim sa onim drugim žicama, što nisu za ESC?

Re: I'm back

Reply #10
Žice načelno što dalje od frejma tj nemoj da se igdje silikonska izolacija žice (a i druge npr od serva) naslanjaju direktno a posebno ne na oštre rubove frejma ili alu dijelova, ako negdje i prolazi preko ruba karbonskog frejma i tako je jednostavnije i bolje izgleda onda najbolje finim brusnim papirom obraditi tj zatupiti rub a žicu dodatno zaštititi, npr umotat taj dio u velcro, također plastičnim vezicama nikad direktno ne pritežem preko žice nego obično taj dio isto umotam u nešto, npr velcro ili navučem termo bužir pa onda preko toga ide vezica koja pridržava za frejm...
Uzubljenje pinion to main gear mora biti pravilno tj savršeno bez obzira dali je to ostvarivo po onom što je proizvođač zamislio po svojem dizajnu, dakle pustimo sad to što je Align zamislio da će to sve klapat savršeno kad se složi pa nisu stavili mogućnost podešavanja zazora između zupčanika, u protivnom samo problemi... Netko će možda reći ma meni to tako dura stotine letova a u biti nije došlo do "pravog" opterećenja jer eto leti samo 2D tj laganini bez naglih pokreta, 3D sa mnogo ampera ubrzo otkrije najslabiju kariku pa tako i ovo. Ono što je tu činiti da bi se postiglo pravilno uzubljenje je kombinacija preslagivanja pojedinih komponenti i na kraju prošlicavanje rupa motor mounta. Kod ovih novijih Align zupčanika preporučujem mesh bez puno zazora, tj "najstariji" dio na main gearu da već polako gotovo kao i da je bez zazora u odnosu na pinion (ali da ne binda), ako to uspiješ postići tada je to ok i to će kroz nekoliko letova taman postati to što treba.
COME IN PEACE & GO IN ONE PIECE
Jeti DS16 Carbon Line & Electric Helis

Re: I'm back

Reply #11
Kod svih helića je ožičenje pipkavo, a kod ovako malih a nagruvanih osobito. Na mom heliću su žice do prijemnika s druge strane između frejma i ESC-a, iako se slažem s frankyjem da to baš nije dobro, ali ako želim da izgleda uredno nema baš izbora. Ionako je zamišljeno da bude privremeno rješenje, dok ne isprintam novi nosač.
Čak sam kupio i originalni HW ESC, ali on je još većih gabarita (radi se o par desetinki u širinu, možda milimetar u dužinu).
Stavim sliku za par dana (tjedana).
Još da podijelim iskustvo sa repnim servoom, meni baš ne radi dobro ovaj originalni metalni, ima malo huntinga (v-bar mini), pa sam uzeo još i KST DS565X coreless 760 koji mi se dobro slagao s v-barom na prošlom heliću, ali još ga nisam isprobao.
Outrage Fusion 50
Futaba T14SG

Re: I'm back

Reply #12
Da, moram malo poraditi na tim žicama, mislim da imam od motora izolator samoljepljivi za žice, to bi trebalo poslužit i za ove, otporno je na visoke temperature i mehanička oštećenja

Re: I'm back

Reply #13
Evo slikica napokon.
Nije baš idealno, ali kondenzatori nisu naslonjeni na dugme, a žice motora su alu folijom zalijepljene za ESC tako da ne mogu dirati pinion.

Outrage Fusion 50
Futaba T14SG

 

Re: I'm back

Reply #14
Evo slikica i s druge strane:

Outrage Fusion 50
Futaba T14SG