Skip to main content

Topic: Izloženost komponenti vanjskim vremenskim uvjetima (Read 358 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Izloženost komponenti vanjskim vremenskim uvjetima

Pozdrav svima, 

nisam čest na ovom forumu (letam samo u mašti i za obavezama xd), ali znam da postojite i čini mi se da bi mi mogli biti u ovoj situaciji od pomoći. :)


Naime radim uređaj baziran na Arduinu, tj. na esp32 koji će biti izložen vlazi i temperaturi . Uređaj se sastoji od servo, esp32, rfid reader, collision senzor.
 
...ono što me tu zanima ... gdje mi se čini da je iskustvo najjači alat ... kako ću znati koliko će mi komponente biti stabilne/dugotrajne na takvim vremenskim uvjetima. Ne znam baš da ću imati odgovarajući testni period, pa će biti nezgodno ako sve porikava prebrzo.

Izloženost vremenskim uvjetima je ljeti vrućina i općenito vlazi ako je ista prisutna u zraku.

Što se tiče vrućine ... neće biti na direktnom udaru sunca, ali će biti vani gdje će ljeti biti pakleno vruće. Nisam baš siguran da bi neke stiropor obloge pomogle ...ako me terma služi, sa stiroporom i bez će postizati istu temperaturu, samo je vremenski odmak prema vanjskoj temperaturi nešto drugačiji sa stiroporom.

Vlaga je vjerovatno još problematičnija.
Vjerujem da neće biti puno vlage, no imam jedan klip koji "klizi" prema van od kutije gdje je elektronika. Znači kutija hermetički ne može biti zatvorena. Ocke, bit će tu nekakav sistem zaštite gdje klip izlazi, ali pretpostavljam da neće biti idealan i da će biti prisustva vlage.

Unutar kućišta pak servo motor mora imati imati mehanički izlaz prema tom klipu i to opet blokira mogućnost hermetičkog izoliranja serva. Nakon serva, esp32 i RFID reader mogu biti hermetički zatvoreni.

No osim toga bit će i jedan graničnik / collision senzor (nešto ovakvo: shorturl.at/jnpy0 ) ... i on neće moći biti hermetički odvojen, jer se nalazi uz sami klip (kojeg mjeri jel se nalazi u svom krajnjem položaju)

Najviše me muči baš taj senzor pošto on ima u sebi kontakt, a kontakti su pretpostavljam najosjetljiviji na vlagu.
Pored njega će tu biti možda i jedno tipkalo, koje se također sastoji od kontakta.
I servo mi je isto sumnjiv hoće li izdržati vrućine, a i prisustvo vlage ...ipak on ima pokretne djelove, uz to i plastične ako bi išao sa ovim: shorturl.at/HLQW3

Teško mi je i ugrubo procjeniti dali takav servo ima smisla stavljati pred navedene uvjete i očekivati da radi barem 3 godine?


Nemam pojma kako ovo "pogoditi" što me čeka, osim ako bi netko podijelio neka praktična iskustva ... tipa što je radilo i koliko i pod kakvim uvjetima ... ili što je krepalo i nakon koliko pod kojim uvjetima? To bi mi sada bile baš fine informacije. :) :) 

Ili možda netko ima bolji osjećaj za feeling od mene, pa može pretpostaviti što me čeka. 

Nekako mi se čini da su vaše letjelice dobar testni poligon.  :) :) 
 
Unaprijed hvalaa.