Skip to main content

Topic: Free Track  (Read 8065 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Free Track

Kako već dugo vrijeme koristim simulatore, ne samo RC nego i Condora, X-plane a i FSX vrlo korisna stvar mi je ovaj gadget:

FreeTrack, besplatna alternativa pravom "TrackIR"-u 
http://www.free-track.net/english/

Radi na principu web kamere i snima pokrete 1, 2, 3 ili 4 IR ili obične led diode. Koristio sam ga i koristim još uvijek. Potrebno je zatamniti web kameru jako sa nekim poluprozirnim filmom, kao što je komadić negativa i paziti da iza vas nema nekakvih drugih izvora svjetla. Kasnije sam napravio verziju sa 3 LED diode i on mi se puno bolje ponašao u radu

Prije dva dana sam naletio na drugi program, koji je u biti nastavak FreeTracka, jer se on kao takav više ne razvija, i nije bilo nikakvih novosti više od godine dana na webu
FaceTrackNoIR
http://facetracknoir.sourceforge.net/home/default.htm

On radi na pricipu prepoznavanja crta lica i nisu potrebne nikakve LED-ice. Ima podršku za emulacije raznih game protokola.
Ono što me kod njega za sad smeta je malo teže pogoditi omjer odnosno osjetljivost krivulja.

Za sad mi oba dvoje radi u Condoru i X-plane-u, nisam ga uspio natjerati da mi radi u RF 5.5.

Oba programa prate pomake u svih šest smjerova

Investicije skoro nikakve, prednost u igri velika
Odg: Free Track

Reply #4
Svaka cast...to treba slagat i prodavat, svima treba tak nekaj :)


Nego daj reci ovo preko webcama ne radi bas dobro ili?

Odg: Free Track

Reply #5
Radi, ali ima problema. Smeta ti neki izvor odostraga, stalno moraš biti na istoj udaljenosti od kamere, ograničen si kutevima okretanja glave. Zna skakutati.
Svega toga kod ovog nema, radi stoput bolje. Vidiš ga kao joystick, a svaka igrica koja ima opciju Trackir radi direktno sa njime dok ostale trebaju mali free program Opentrack.
Možeš podešavati osjetljivost, linealnost pokreta ...

Uređaj ovakav kakav je je težak 4.7 grama, dimenzija 25*15*10. Postoji i još jedna pločica koja se može napraviti kao veza ali ja sam to radio sa žicama. Ima čak i 3D kutijica koju možeš isprintati i sve zapakirati. Jedini nedostatak za sad je debeli USB kabel, još nisam nabavio neki jako tanak

Odg: Free Track

Reply #6
Ovo na videu izgleda odlično.

Sad to spojit s nekim gimbalom  ???


Odg: Free Track

Reply #8
Treba ovo na fatsharkice nekako skemijat...
Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina vrlo skupa.

Odg: Free Track

Reply #9
Za kontrolu pogleda na Condoru koristim istu ovu spravu i to verziju sa magnetometrom. Spravu držim na stolu (ne na glavi), a ukoliko želim negdje pogledati lijevom rukom mijenjam pogled, a desna je na joysticku.
Ranije sam koristio verziju bez magnetometra (nju sam prvu napravio) ali je sa tom verzijom ponekad bilo problema sa driftom pogleda. Postoji opcija za kompenzaciju drifta, tako da to i nije neki problem pogotovo ako se osigura da temperature elektronike previše ne varira. Uostalom postoji i tipka za centriranje pogleda tako da nije problem ponovo centrirati tako da je i to upotrebljivo.
Vezija sa magnetometrom nema tih problema, tako da bi preporučio magnetometar verziju. Elektronika je malo skuplja ali je ugodnije jer nema problema sa driftom ali je važno spravu kalibrirati u okruženju u kojemu se koristi.

    http://edtracker.org.uk/index.php/downloads/category/4-gui
    https://github.com/opentrack/opentrack/releases


evo i fotke kako moja sprava izgleda