Koji put mi se čini da smo Mi,modelari zadnji romantičari u ''raljama'' neokapitalizma.Svakako je tužno ako odlazi i Graupner,i ja sam imao Taxi a i danas mi je na Cessni 182, Graupnerova servo postava,radi bez greške....Ali, uvijek ali, prije 4 godine sam imao čast upoznati i veoma ugodno proćaskati sa ,za mene,jednim od najvećih profi modelara u Velikoj Britaniji,Alexom Whittakerom.On je upravo bio na meti većeg dijela modelarskih foruma ,a poradi svoje izjave citat:''Da se nisu pojavili kineski modelarski proizvodi na Britanskom tržištu,ja nikada ne bih nabavio helikopter i P-51 te pripadajuću opremu,jer su cijene kod nas(UK) nemoguće visoke za prosječnu britansku plaću(čitaj škrte Britance).'' kraj citata...Pitao sam ga u čemu je ,stvar pa je objasno da je bahatost i pohlepa domaćih dilera dovela do situacije da modelari kupuju kinesku robu a da ovi kritiziraju,hvataju se poznate izreke.''British is the best''..itd ali da cijene NE SMANJUJU...te je onda prognozirao zatvaranje mnogih zapadno evropskih firmi.
Sada se stvar samo nastavlja...Multiplex ima predsjednika ,Ko Huan Seng ili tako nekako..a sada polako odlazi i Graupner.
Činjenica stoji da su njihovi bogati katalozi (3 kg po komadau) koštali u Berlinu 15 €,osobno kupio i uvjerio se,a cijene su povećali za 50% ,od svih ostalih...Po meni nisu bili dovoljno fleksibilni i rezultat je ,čini mi se gašenje.Ipak je zarada u modelarskom biznisu zasnovana na mosovnosti kupaca.
Damire ,žao mi je, ali ja sam samo jedan staromodni romantičar
ZED ..suglasan sam...pogotovo u ovom vremenu...Ciao