Bok,
Dakle, kao što sam već spomenula u temi gdije sam se predstavila, ja sam skroz nova u ovome, ne samo na ovom forumu nego uopce u RC modelarstvu.
Prije jedno 4 tjedna sam se nabrijala da sama napravim quad i krenula sam u intezivno istrazivanje svega vezano za tu temu. Ubrzo sam nabasala i na stranicu od Hobby Kinga, pa sam tamo satima proućavala dijelove, komentare istih i sl, i tako malo pomalo odlućila što ću složiti. Našla sam neku stranicu s nekim kalkulacijama pomocu koje sam vidla koje motore i propelere trebam za ono što hoću i sl. A cilj mi je za poćetak napraviti quad osrednjih dimenzija koji ce biti u stanju ostat u zraku što dulje, recimo reko 10tak minuta. Krenula sam od framea, i odlucila se za HK X550. Nije mi toliko bitno da napravim nešto za lude akrobacije, jer kako još nemam uopće iskustva s ljetenjem, netreba mi nešto što cu odmah razbiti, tako da mislim da je za mene trenutno bolje nešto što ce letiti mirno, mozda i pomalo tromo. Ali kako se kanim malo ozbiljnije posvetiti ovom hobiju nisam baš htijela niti naruciti neko najjeftinije smece od djelova vec nesto sto cu moci i ubuduce iskoristiti za eventualno neke nove projekte. Uglavnom ovo je popis bitnijih djelova koje sam uzela:
X550 frameTurnigy 2836 11 750kv motori12" 3.8p propeleri i 11" 4.7p propeleri
FCB: Crius AIO PRO V2.0 s NEO 6M GPSom (toga nema u Hobby Kingu pa sam to uzela preko ebaya)AfroSlim 20A SimonK ECS (njih cu ugurati u frame)UBEC 5V 3A
4000mAh Zippy Compact 3S 25C4000mAh Turnigy 3S 30CPunjac SKYRC e4 AC Balance Charger for 2-4 Cell LiPo / LiFeTurnigy 9X Firmware v2 bez modula + LCD backlight
FrSky DF 2.4Ghz Combo Pack for JR w/ Module & RX D8J s telemetrijomLCD
BlueTooth module
Sonar
Alarm za bateriju s prikazom napona po celijama
+ hrpa ostalih sitnica, konektora i sl.
Dvoumila sam se između Orange 6ch radia te X9 i 9XR a na kraju sam uzela X9 jer ima više mogucnosti od Orangea a opet mi ne djeluje toliko plasticno ko 9XR (kod njega mi je glupa ona rucka, koja je naprijed umjesto iza pa radio kad se polegne visi na anteni). Ugradit cu u njega backlight, koji sam narucila, a kasnije cu ga prelemit tako da moga sama upgredat firmware i da mi prikazije telemetriju. Mozda ugradim jednog dana i
2000mW pojacalo odotraga a svakako cu mu ugraditi i cloverleaf antenu koju cu vjerojatno sama sklepat. Doduse zaboravila sam narucit i LIPO za radio, al bum drugom prilikom.
Uzela sam 2 iste baterije od razlicitih proizvođaca pa cu vidjet koja je bolja da znam za ubuduce, a za sada neki jeftiniji punjac (max struja punjenja 3A).
U kasnijoj fazi imam namjeru ugraditi i FPV te eventualno neki jednostavniji gimbal, a poslje mozda i neki napredniji gimbal s ocalama s head trackerom, ali to cu vjerojatno ostaviti za neki buduci frame.
Moram priznati da sam se iznenadila danas kad je to sve stiglo pa kad sam vidla kako je to sve uživo puno manje neko na slikama. Recimo baterije: na slikama izgledaju ko cigle a ovako uzivo mi se cine 3 puta manje. O elektronici da i ne pricam.
Po kalkulaciji cijela ta konfiguracija nebi smijela biti teza od 1.3kg sto bi mi trebalo pruziti nekih 5 minuta leta pod punim gasom a 13tak minuta ledbenja. Pod punim gasom bi jos mogo ponjet dodatnih cc 800g payloada. Navodno motori nebi trebali trositi vise od 14~15A svaki. Trebo bi bit u stanju poletit pri nekih 50% gasa, ovisno o elisama.
Neznam jos dali cu probat prvo nalodat MultiWii ili MegaPirte. S Arduinom jos nisam do sada radila pa sam narucila neki Arduino starter paket da se malo praksam, ali to jos nije stiglo. Inace mi leži programiranje tak da ne ocekujem neke probleme oko otga.