Nisam se htio uključivati u ovu temu staru eto godinu dana, al vidim da se opet pokušava nametnutni i potencirati ta navodna podjela koja se već godinama provlači kroz ovaj forum. To jednostavno nije dobro!
Stariji članovi će se toga prisjetiti a počela je biti izraženija pojavom prvih multirota kod nas. Sjećam se kao danas kada je Dr. Tom došao na livadu držeći u ruci drveni triki, ponosno pokazujući da tri letvice mogu stabilno letjeti. Reakcije iskusnih kolega možete samo zamisliti, a slične su onim današnjim. Znamo gdje smo danas, a od tada je prošlo tek nekih šest godina. Ovo isfuravanje teze tko je a tko nije modelar je vrlo štetno kao i svaka podjela koja se nameće na bilo kojoj razini društva. Sjetimo se čemu je to kroz povijest sve vodilo, a što one i danas rade našem društvu. Uz loše pokušaje spinanja i zamjena teza u pozadini je ipak samo mao povrijeđenog ega i nemogućnosti prilagođavanja novome vremenu i tehnologijama - manjak interesa nove publike za stara rješenja. Vidim to kod nekih starijih kolega, ne svih. Za mene je to donekle razumljivo jer biologija radi svoje – vid, refleksi, percepcija, sve se to s vremenom, nažalost, mijenja na lošije.
Uglavnom, kada smo počeli sami izgrađivati multije i tada su pljuckali sa strane po nama i to bez ustručavanja – to nije modelarstvo, to stoji u zraku i takve i slične nebuloze. Nismo odgovarali na to. Šteta što nisu probali sami prije šest godina dizajnirati multirotor, učiti letjeti na njemu, satima i satima ga na livadi podešavati, u hodu učiti o novim tehnologijama, usvajati nova znanja ponajviše putem neta jer domaće pameti nije bilo, itd, itd.
S čime smo tada raspolagali vidi se i po ovoj snimci moga prvog quada od prije gotovo 6 godina.
https://www.youtube.com/watch?v=q2k0g-s0nRw Tada su nam uz alu cjevi, 3 žirca vrh bile kutije od cd-ova za zaštitu elektronike. Trebalo je s tim izači na kraj (snalazili smo se kako smo znali i mogli), a pogotovo s vrlo čudljivom i ne rijetko opasnom elektronikom. Svatko kome se heksa flipala ispred nosa u djeliću sekunde zna o čemu govorim..
Godinama smo dalje sami crtali, rezuckali smišljali dizajne i kako te "cigle" učiniti još efikasnijama - a to nije baš tako banalno kako se tu želi prikazati. Al ne, za njih ni tada nismo bili modelari. To i dalje nije bilo modelarstvo. Čudno zar ne, rekao bi netko sa strane. Ubrzo je veći broj ljudi shvatio mogućnosti i potencijal novih hoby letjelica. Poslovnjacima je odmah bilo jasno kojim će smjerom ići dalje i to su napravili. Nama hobistima je ostalo da usvajamo novu tehnologiju koja se, bogu hvala, rapidno razvija, te je usvajamo i integriramo u svoje letjelice. Priča se dodatno za naše "prave modelare" komplicira pojavom gimbala koji su omogućili u početku ne tako stabilne, a danas, pa bez ustručavnja možemo reći, i savršeno stabilne video snimke iz zraka. To je naravno dovelo do nove "revolucije" i popularnosti multija globalno. To je mnogima postao profesionalni alat – sredstvo zarade i to ne male. To je postao, nažalost, i novi povod podjela i na ovome forumu. Spinanja, plašenja, dezinformiranje pa sve do međusobnog prijavljivanja regulatoru kojemu svjedočimo danas. Za tu se svrhu čak nerijetko koristi i ovaj forum i može biti sramotna tema za sebe.
Nije prošlo dugo i pojavila su se gotova multi rješenja koja za daleko manje novca daju daleko više od onoga što možeš sam napraviti. Za mene logičan razvoj događaja. Industrija, kapital, što god, radi svoje i to je vrlo normalna stvar. Nedostatak vremena, uvjeta, promjena životnih situacija (najčešće osnivanje obitelji, mala djeca – novi životni prioriteti) nerijetko su razlog za prelazak na takva rješenja. Globalna masovnost multija i različita primjena istih dovela je do potrebe i zakonske regulative. Logično i potrebno. U tom trenutku "pravim modelarima" to daje novi argument sipanja drvlja i kamenja na korisnike multija jer eto oni su sada krivi jer oni više neće moći letjeti kao do sada. Opet naravno krivo. Ako ne radiš probleme kao i do sada neće ti niko ništa. A letjet ćeš i dalje tamo gdje letiš, a letiš po nekakvim kanalima, nasipima!? Zašto je tome tako neka nam daju odgovor stariji iskusni "pravi modelari". Kod nas je, nažalost, malo klubova koji funkcioniraju. (ne svima, čast izuzecima i nek mi ne zamjere oni koji su uređeni i dobro funkcioniraju). Pitam se zašto je tome tako? Došlo je do toga da se pokušavaju rentati neke privatne livade. Sorry, kao što je netko tu već napisao – veliki avion mi skuplja prašinu jer do piste i nazad trebam gaziti XXX kilometara, a multi je uvijek spreman za let u gepeku. E, to je stvarnost, koju znam da pojedincima nije lako prihvatiti. Ajde, učinite nešto da se to promijeni!
Istodobno, za vrijeme razvoja multija kod nas nisam primjetio neki odmak kod naših "pravih modelara". Iskreno očekivao sam više – neku inovaciju na područjima kojima se bave desetljećima, usvajanja novih tehnologija izrade i sl. Čast iznimkama, a njih ima, a oni se uglavnom ne bave ovakvim temama. Kroz ovaj hobi sam vidio svega i svačega. Od vrhuhskih modelara, dizajnera, inovatora, elektroničara, programera, vrhunskih pilota, ali i "pravih modelara" koji su po 6 mjeseci razmišljali kako će ugraditi servo u svoje krilo ili do besvjesti radili jedan te isti model – kršili ga na prvom letu i dok sve ne bi razbili ne bi odlazili doma. Jasno mi je. Sutra bi opet imali što raditi u životu. Njihova stvar. Poštujem. Ali to ne bi bio problem da takvi za sebe isto također misle da su "pravi modelari", a ovi drugi nisu. I tako unedogled.
Napisao sam ovaj malo poduži post jer već godinama se pokušava nametnuti ta podjela na ovome forumu. Često su se koristile ružne kvalifikacije i dolazile su uglavnom s jedne strane. Osobno mislim da to nije potrebno niti je zdravo. Ako netko ima problem s novim tehnologijama to je njegov osobni problem. Konstruktivnije i plodonosnije će biti da s novim sadržajima privuče novu publiku. Primjeniti nove tehnologije na "starim šasijama" je isto tako jedan od mogućih načina. Isto tako treba biti realan i u skladu s vremenom jer vrijeme čini svoje. Podatak o broju klikova u racing team temi sam za sebe dovoljno govori. Brojka je sada jako blizu 300 tisuća klikova – 282.954. Ljude to jednostavno zanima.
Ako je prvi put kupio rtf, razbit će ga, pa popraviti pa pitati kako što, informirati se kod kolega i na netu. Uskoro će shvatiti da i "najomraženiji" Fant ima opciju za manualno letenje pa ako želi može letjeti samo na žircima. Zarazit će se i uskoro sam raditi svoj mini za jurcanje, a Fanta koristiti za mirne i uvodne kadrove svoga video uratka s kojim želi prikupiti što veći broj jubito klikova, zaraditi koji novčić i uložiti dalje u opremu. To vidimo stalno i na ovom forumu. I to je OK.
Okanimo se stalnih kvalifikacija, procjenjivanja drugih pa čak i pokazivanja na izlazna vrata ako mislimo da ne zadovoljavaju neke naše standarde. Na to nitko nema pravo pa čak ni "pravi modelari".
Svima želim što više mirnijih letnih dana.
Toni