Pozdrav kolege letači
Ispricavam se unaprijed na dugom postu da ne otvaram dvije teme nadam se da ce se naci dobra dusa pa da to i procita i pomogne mi ako moze, novi sam u ovome pa bih molio pomoc iskusnijih vezano za moja 2 problema.
Naime, napravio sam svoj prvi model prema Flite Test Simple Storch modelu i bio sam zadovoljan izgledom (ne skroz dotjeranim) i cvrstocom aviona i setup sam korisio prema preporuci kolege ovdje s foruma.
[attach=1]
No problem je bio taj sto je na kraju avion bio pretezak i zapravo nije letio...skoro uopce... XD
Sjetio sam se odmah onoga sto kazu za prvu samogradnju gradi avion da leti a ne da lijepo izgleda hehe... tako da sam istu noc poceo raditi na drugom modelu i rađen je prema Mikey`s Sport Trainer modelu (
http://mikeysrc.com/Sport-Trainer.html) i na moje zadovoljstvo avion je odlicno letio imam snimljen i Maiden flight pa cu to uskoro uploadati.
[attach=2][attach=3][attach=4]
No javio se problem tj. 2 problema iz meni nepoznatog razloga. Može biti da je zbog grubljeg slijetanja no avion nije pao tako da ne bi trebao biti problem ali evo:
1. PROBLEM: On se javio jos i prije maidena kada sam pokusavao s polijetanjem neznam zasto ali ponekad znaci ne uvijek ali nekada se znalo desiti da kada pomaknem servace da se prekine napajanje za motor i on se gasi i servaci i dalje rade bez problema no kako se prekinulo napajanje za motor on se vise ne pali dok ne odspojim bateriju i ponovno spojim i onda sve opet bude ok. To bih volio rijesiti jer znate da nije bas zgodno u sred leta da ostanete bez motora XD
Neznam meni je ovo prvi model pa nemam puno iskustva s tim no nekako logikom si mislim da je mozda problem ESC? Posto je 25A pa kada je motor pod vecim opterecenjem i ako se ukljuce i servaci da povuce vise struje pa dodje do prekida? Sto vi mislite?
Znam da bi bilo dobro staviti drugi ESC pa probati ali posto sam tek novi u ovome i ulupao sam dosta novaca sad u pocetku za sve pa nemam drugi ESC. Da li ga mogu kako ispitati ili mislite da bi jaci (s vecom amperazom) rijesio problem?
Evo videa da vidite o cemu se radi:http://www.youtube.com/watch?v=qjnxC385NfwE sad drugi problem i mislim da je ovaj kompliciraniji pa me vise i brine.
2. PROBLEM:Ovo mi je stvarno cudno. Prijemnik i stanica su bindani i sve je radilo super i maiden je prosao odlicno i vise sam nego zadovoljan
No nakon toga, kasnije sam zelio ponovno letjeti i javlja se to da kada spojim bateriju servaci jednostavno polude i prvo kod ukljucenja izvrte ruke serva na sve moguce strane i kad s tim zavrse onda se smire no nekad izvrte i jednostavno pocnu zujati jer vjerojatno vrte na neku stranu gdje zbog poveznica s krilima ne mogu.
Evo stavio sam i video u videu sam ih malo brze lijevo desno pomicao cisto da na videu vidite o cemu se radi gdje ih pomicem i u jednom trenu prijemnik pocne pistati i servaci pocnu raditi po svome vidite da sam kasnije i pustio palice a oni jos vrte svoje.
Ne znam o cemu se radi...da li je do veze stanice i serva ili koji vrag nemam pojma.
Inace u letu normalno skrecem ne toliko intenzivno kao na video i ista se stvar dogodi...nije normalno...
Da li imate ideju sto bi to moglo biti?
Video navedenog problema: http://www.youtube.com/watch?v=4t0_rr9wwhMUnaprijed se zahvaljujem i sorry sto gnjavim ali bas mi je zao da je odlicno letio i sad ne mogu vise letjeti
...a vrijeme odlicno XD
-------------------------
Moj setup:
D2822/17 Brushless Outrunner 1100kv
Turnigy AE-25A Brushless ESC
Aerostar Composite Propeller 10x5 Bone (CCW)
Turnigy™ TG9e Eco Micro Servo 1.5kg / 0.10sec / 9g
ZIPPY Compact 2200mAh 3s 40c Lipo Pack
STANICA:
Turnigy TGY-i6 AFHDS Transmitter and 6CH Receiver (Mode 2)