Skip to main content

Topic: FrSky ARCHER series (ACCeSS) (Read 199 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

FrSky ARCHER series (ACCeSS)

Nisam pronašao ovu temu na forumu, a zanima me, pa evo...

Koliko sam upoznat, FrSky je izbacio novu seriju (ARCHER) prijemnika koji rade na (novom) ACCeSS protokolu.
Jedna od prednosti novog protokola je tzv. Over The Air (OTA) flash-anje firmware-a i još dosta toga.
Što se tiče transmittera, mora biti isto ACCeSS kompatibilna verzija.
Dodatno, navodno sve serije ACCST prijemnika odlaze u "out of support"....
Što će reći da se uskoro više neće moći kupiti prijemnik koji je ACCST kompatibilan (D16/D8).

Kako imam dosta FrSky RX serije (ACCST) prijemnika i Taranis X9D Plus stanicu koja nije ACCeSS kompatibilna, to će reći da će trebati mijenjati stanicu jer se više neće moći kupovati ACCST prijemnici? Pa kupiti npr. Taranis X9D Plus SE 2019 stanicu koja je ACCST D16 ACCESS kompatibilna?
Jer ne vidim u FrSky ponudi eksterni modul za starije Taranis stanice koji je ACCeSS kompatibilan...

Ima li još tko kakvih iskustava sa ovom temom?

Hvala i pozdrav,
Darko

Re: FrSky ARCHER series (ACCeSS)

Reply #1
i ja posjedujem Taranis X9D+ pa sam se malo informirao o tome na netu. Točno je ovo što si napisao da sa novim ACCESS protokolom napuštaju ACCST, ali većina korisnika na netu je mišljenja da je to samo način da zaj..... JUMPER, RADIOMASTER i razne kineske proizvođače prijemnika koji rade sa FRSKY protokolom, a oni nemaju direktne koristi.
Novi Taranisi nemaju XJT modul već ISRM modul koji ne radi sa D8 i starijim protokolima već samo sa D16 i ACCESS nadalje. Međutim, možeš updejtati svoj XJT modul sa najnovijim firmwareom 2.x.x. i imat ćeš D16 ( koji ti više neće raditi sa prijemnicima na D16 koji su ti prije radili, pa moraš i njima promjeniti firmware), ali nećeš imati ništa drugo. Zaj......
Nikako nije preporučljivo stavljati nikakve firmware ni u XJT ni u receivere sa oznakom 2.x.x jer je to kukavičje jaje. Ja koristim JUMPER 4in1 multi modul koji radi savršeno sa postojećim firmwareom, ali ako puknem unutra "upgrade" XJT modula, neće mi raditi ni jedan FRSKY prijemnik dok i njima ne promijenim firmware u najnoviji, a ako to napravim, više mi neće raditi sa multi modulom. Otprilike tako, al neću to sigurno isprobavati. Ukratko, Frsky se ponio jako loše na tržištu, u cijelom svijetu je branio dealerima koji prodaju njihovu opremu da istovremeno prodaju i JUMPER i RADIOMASTER ( kao oni kopiraju Frsky bez licence) i time je okrenuo dosta korisnika i dealera protiv sebe. Paralelno je radio na novom protokolu da to riješi hardverski ( ACCESS) i naveo je kao razlog neke "probleme" u prijašnjim verzijama koje 99% korisnika nikada nije ni vidjelo ni čulo ( onaj 1% koji je imao te probleme postoji vjerovatno kod svakog proizvođača).
   Poanta je da imaš to što imaš i peglaj dokle ide. To je odlična stanica sa odličnim prijemnicima i dela ko urica. Realno, da li ti treba ikakva podrška za receivere ili modul koji su već godinama na tržištu i ima ispeglane sve dječje bolesti? Kupi si sada još koji prijemnik ako ti treba i miran si godinama.
Mala digresija: probao sam i stanicu RADIOMASTER T16S i to je odlična stanica, možda mrvu još slabija od X9D, ima ugrađen multi modul i možeš korisiti razne prijemnike, a vjerujem da će svaki sljedeći model JUMPERA i RADIOMASTERA biti sve bolji.
A o kopiranju autorskih prava mogu reći samo da sam kod kolege vidio stanicu i rekao da koristi X9D, a kad dodjem blize, ono stanica JR, ali razlika samo po naljepnici, sve ostalo isto kao na Taranisu. TO se zove bezobrazno kopiranje. :)
samo zemlja je granica....

 

Re: FrSky ARCHER series (ACCeSS)

Reply #2
Slažem se...
Ali sam očekivao (barem) externi ISRM modul (kao R9M ili XJT) za vlasnike starijih Taranis i/ili Horus stanica...
Pa ništa, onda svaki mjesec kupujem jedan/dva RX8R PRO i G-RX8 receivera za zalihu...

Re: FrSky ARCHER series (ACCeSS)

Reply #3
Ma neka idu kinezi i njihovi ratovi u kukuruz... Ako je to doista tako necu kupovati nista novo, vec poceti stedjeti za Jeti sistem (ipak mislim da je dogorocno ovo bolja i sigurnija investicija)
Mrzim depron :(

Re: FrSky ARCHER series (ACCeSS)

Reply #4
To je super, ako si mozes priustiti. Ali radi se o jako različitim cjenovnim kategorijama, tako da je to teško uspređivati. JETI je 5 i više puta skuplji ( i vjerovatno kvalitetniji) ali ne treba svakome, meni bi to, za moje letenje i letjelice, bio overkill.
samo zemlja je granica....

Re: FrSky ARCHER series (ACCeSS)

Reply #5
slazem se napisanim i to je razlog zbog kojeg jos uvijek samo sanjam o ceskom mercedesu..ali zivimo u nadi  :))
Mrzim depron :(