Skip to main content

Topic: SAB Il Goblin Pro (Read 172 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SAB Il Goblin Pro

Nešto novo se sklepalo, ja nisam baš bio ljubitelj Sab-a (nagovorili su me), ali ajd, uvijek postoji kompromis, sa ponosom predstavljam Sab by Align  :))
COME IN PEACE & GO IN ONE PIECE
Jeti DS16 Carbon Line & Electric Helis

Re: SAB Il Goblin Pro

Reply #1
Što reć nego lijepo!

Novi setup ili sa trex-a?
MC3030, TX15
Tundra, Extra, Fusion, OMP

Reply #2
Kompletan setup je sa ne tako starog 700X, dakle 850MX 490KV, Hobbywing platinum 200A v4.1, DS820M/825M, SpiritGTR. Idem zasad sa tim pa da vidimo kako vozi ovaj airframe. Kod Aligna je inače problem sresti motor koji je odlično balansiran ali ovaj je baš takav primjerak i odlučio sam mu dati šansu ovdje, sa druge strane to je masivan 4535 koji u suradnji sa PL200A daje lako preko 10kw uz jako niske temperature i okretni moment koji je zapravo totalni overkill i zato sam mu stavio 24T da ga malo razvodnjim, sa 24T prijenosni omjer ovdje na Goblinu je 8.81, na 700X sam ga vozio na 8.46, 29 sati leta je ovaj setup imao na 700X, 0 problema. Sad vidit ćemo, Goblin još nisam letio...

Reply #3
I kakvi su dojmovi u vezi slaganja kita? U usporedbi s alignom?
Vizualno je atraktivan, dobro se vidi na plavoj pozadini?
MC3030, TX15

Reply #4
T-rex 700X je najbolji helikopter od klase 700 koji je Align ikada napravio. Ali moderan trend je ipak išao u drugom smjeru gdje su prevladale dizajnerske linije i zbilja je, talijani se ne šale kada je dizajn u pitanju. Ono što znam za 700X je da se na njemu ekstra trud oko slaganja itekako isplati, dobro složen 700X je worry free RC helikopter koji sate i sate 3D letenja podnosi gotovo bez ikakvog održavanja. Bila bi zbilja duga priča da sada objašnjavam u kakve "probleme" se Align uvalio i zašto im reputacija dosta visi u tankoj niti, na kraju krajeva zašto ja nisam složio još jedan 700X kada toliko volim taj dizajn i njegovu efikasnost. Sab Il Goblin Pro, samo ovo "Pro" bi trebalo sugerirati da kit dolazi sa već dosta upgrade dijelova ali to ovdje nije slučaj, jedini "upgrade" koji sa ovim helikopterom dolazi je tzv quick connect battery system koji dodaje punih 70g tereta u sami nos i još jedan potencionalni failure point - ja ga za sada nisam stavio. Klasično za Sab tu je širok raspon raznih podešavanja i odabira upgrade dijelova, po tom pitanju daleko veća fleksibilnost nego kod Align-a. Sami kit za složiti je načelno jednostavno po uputstvima, naravno poželjan je ekstra trud oko čišćenja masnih vijaka. Imali su veliki problem oko one way bearinga ali moj kit je došao sa "ispravljenim" 15 klinskim OWB-om koji je bio već tvornički preinstaliran i trebalo ga je samo staviti na ulaznu osovinu, set podloški je bio od koristi da se ukloni bilokakav free play bilo gdje. Totalna sprdačina u kitu ovog Goblina je bio repni slider koji je tvornički složen i zaljepljen navoj. Dio jednostavno ne valja, kao prvo pleše u obliku 8, kao drugo na svakoj rotaciji pomiče link repnog serva cca 0.5mm, sad zamislimo to na radnoj brzini, kao treće zapinje na osovini i to ne malo niti bezazleno... to se obično dogodi kada čahura slidera nije točno istokarena na dimenziju unutarnje rupe ležaja slidera nego je malo

Reply #5
manja u promjeru i tada prilikom zatezanja između 2 ležaja slidera svaki unutarnji prsten ležaja pobjegne na svoju stranu, zbog ljepila kojeg su koristili a i zbog plastike na njemu dio može u smeće. Ironično u uputstvima postoji stranica sa tzv upgrade-ovima i gle vraga nudi se tzv 2 point repni slider i doslovno piše "ako tražite maksimalnu preciznost repa" a taman sam htio reklamirati ovaj dio i sada ne mogu kada sam to pročitao, neda mi se prolaziti uopće taj dio, support Aligna je 0 a Sab je nešto malo iznad 0. Da, tražim odmah u startu "bolju preciznost" ma šta god to značilo, dali je dio bolje i preciznije složen što će onda na kraju rezultirati boljim i preciznijim ponašanjem repa, logično. Tako da sam zasad stavio od svih upgrade-ova samo taj 2 point repni slider i mogu reći da je ok, izveden je tako da se sam centrira cijelo vrijeme i mislim da će imati ok performanse. Ovaj Goblin je podređen performansama repa, evo samo usporedba sa 700X: na 700X sam vozio i još uvijek vozim na drugome koji imam repni prijenosni omjer 4.72, zatim 700X ima 106mm repne lopatice i 1 cm u promjeru manji repni disk, zatim boom tj dužina od glavne osovine do repne osovine je nekoliko cm krači, na 700X nikada nisam imao problema sa autoritetom repa, jedino malo na 1600 RPM HS ili ako bi išao ispod toga. Il Goblin Pro ima prijenosni omjer repa 4.91 što znači da malo brže vrti rep u odnosu na glavni rotor, repne lopatice su 110mm i cijeli boom je duži, također postoje opcije za repni pulley da još brže vrti repni rotor za one koje vole nisku brzinu glavnog rotora, ja zasad idem default na 4.91... Onda postoji upgrade koji se stavlja u main head block tzv head pivoting, uloga je da ukruti spindle i dozvoli samo jednu slobodu kretnje, tzv pivoting, tada spindle ne floata uokolo kak mu se sprdne nego to bi kao trebalo na ovome Goblinu dati preciznost i više locked in feeling kada se leti na low HS ali ja to ne volim, ja više volim linearan osjećaj heli glave pa makar to značilo sa se na low HS ponaša mlohavo. Sa druge strane taj pivoting upgrade je običan komadić aluminija i nije propisno napravljen jer je direktan kontakt aluminija na spindle i onda još na kućište glave, svaki proizvođač koji je radio pivoting head zna da se to tako ne radi na "ozbiljnijim" heličima nego se u centar stavlja poseban ležaj ekstra namjenjen za tu namjenu.

Slijedeća stvar, Align main blejdovi su u rangu 190g svaka, a S702 koje dolaze sa ovim kitom Goblina su 240g svaka, Sab zar stvarno? Napraviti stabilniji helić stvarno nije problem ako dodaješ masu u glavni rotor ali to za rezultat onda ima pojačano trošenje dampera, ležaja, veći stres na servaće ciklike... iako ne sumnjam u profil od S702 sablji koji je poprilično debel i nisam na njih mogao uopće ni staviti moj digitalni pitch gauge nego sam morao nabaviti drugi koji

Reply #6
može ići na tako debel profil, navodno su efikasne i lijepo lete, vidit ćemo, budu li se servaći patili pretpostavljam da je to onda slijedeći upgrade. Cijeli donji frame kod ovog Goblina je nekako filmsy, toga na 700X nema, baterije na 700X su u kavezu koji je zatvoren i sa donje strane.
700X 3860g + 1620g (baterije i rail)
5480g poletno
Il Goblin Pro 3900g + 1640g (baterije i rail)
5540g poletno
To je kada usporedimo sa "starijim" 700X koji nije top combo
700X Top Combo je 220-250g teži (deblji boom supporti, deblji repni gripovi, jači ESC, deblji canopy, punija glavna osovina...)
Tako da ovaj Goblin je ipak nešto malo lakši nego top combo od kojega je naslijedio setup.
I na kraju dio koji su namjenili za montažu FBL kontrolera je totalna zamka za ne upućene graditelje, po uputstvima idu 4 gumice... inače sam takoreći studirao dampiranje vibracija na dronovima u filmskoj industriji i kao znam neki klinac jer sam ih uspješno rješavao. Kada sam ovo riješenje iz Saba vidio nije mi vrag dao mira dok ga nisam istestirao 100%, Goblin je bio složen do te točke da može vrtjeti repni rotor i sa po potrebi repnim lopaticama ali ni kedan test nisam radio sa glavnim blejdovima jer one su niskofrekventne i uopće ni ne ulaze ni približno u raspon koji bi ove Sab gumice mogle "filtrirati" pa nisu ni relevantne za testiranje, SpiritGTR ima user friendly mjerač vibracija. U gotovo svim brzinama rotacije i sa repnim lopaticama te 4 gumice i pločica = pojačalo amplitude vibracija, i to ne malo, pričamo od 4-5 puta veće amplitude vibracija, normalno te gumice ne mogu filtrirati određenu vrstu vibracija ako ne nose adekvatno raspoređenu masu što FBL unit svakako nije, Sab je očito nov na području filtriranja vibracija i eksperimentira sa takvim dodacima... Align motor 850MX je bio sklon rezonancijama na tvrdom uskom frejmu na 700X pri određenim RPM-ima ali kada je bio upogonjen sa remenom na Sabovom drive trainu to je stvar prošlosti, remen ga je totalno umirio što se tiče rezonancija a vibracije su zbilja minimalne i angularni sum je ispod 10% za sve osim main blejdova što je zbilja dobar rezultat na Spiritu i taj rezultat je ostvaren sa tzv hard mountom FBL-a (Na Sab damperu je iznad 40%). Moja preporuka je samo hard mount i nikako ne nasjedati na ovo dampersko riješenje iz Saba. Evo očekujem da će Goblin imati i zbilja primium zvuk dok 700X sa hrpom zupčanika zvuči kao leteća skalamerija.

Reply #7
Bogme opširna recenzija puna korisnih opservacija, hvala.
Očekivao sam premium iskustvo sa goblinom, ali eto, izgleda da vrijedi ono samo etiketa, ništa kvaliteta ...
Platiš ime.
Ok, ja sam zainteresiran za IL Piuma, gdje je stvar vjerojatno još izraženija jer je "light" izvedba nekih komponenti.
Teško se nađe recenzija za IL Piuma, i ono što ima, nije baš u korist nove Piume već stare.
MC3030, TX15

Reply #8
Protiv Saba se ne smije ništa kontra reći, Talijani znaju biti uvredljivi posebno kada je riječ o njihovim dizajnerskim stvarima na koje su ponosni, mi smo hobisti koji plaćamo punu cijenu proizvoda da bi se s njim "igrali", ni na koji način nisam sponzoriran da pišem u njihovu korist te ću napisati sva moja zapažanja, tvrtke kao Sab opstaju isključivo od kupaca kao što smo mi, nisu oni tu neka iznimka, zbilja su trendovi takvi kakvi jesu, od dizajna do marketinga. Ako to sve uzmemo u obzir, iskustvo je primium, proizvod je lijepo finiširan i upakiran, druga stvar je to što bi ja očekivao npr da ako model završava na "pro" da onda i bude uključeno sve ono što ga ćini pro, dakle stavi u startu 2 point slider, stavi odmah i još koju opciju za pulley, ni Sab servo rukice nisu uključene ali ok barem blejdovi jesu bili. Iako platiš ime svejedno ti si taj koji od njega iz tog kita treba napraviti da leti i da se ponaša tako kako je reklamirano. I primium osjećaj se javlja ako taj dio prođe "glatko", npr. Align zna biti zbilja pain in the as za složiti kako treba, pogotovo rep ali ekstra trud se isplati, kod Saba bi trebalo biti sve glatko ali nekad jednostavno nije, dosta stvari sam gledao na drugim forumima i grupama i otprilike mi je jasan pravac u kojem Sab ide ali to nije pravac koji najviše pogoduje krajnjim korisnicima, tu će im samo biti ključno održati balans jer još uvijek dobro ime i reputaciju imaju. Klase 700 nikada ni nisu bili početnički modeli i tu je postalo zbilja teško bilo što dokazati a kamoli reklamirati ako nešto krene po zlu, najgore je zapravo kada sa novim modelima eksperimentiraju pa onda graditelji kao što smo mi nalete na neki problem. Moj savjet ti je da ako ti se sviđa IL Piuma da je onda uzmeš, nećeš ti tu imati nikakvih posebnih problema u odnosu nego što bi imao sa bilo kojim drugim proizvođačem i njegovim kitom, relativno jednostavno za složiti i poštelovati zbog dobro osmišljenih uputstava, ako su imali nekih boljki treba vidjeti dali je to riješeno u novijim batchevima, takav odgovor tražiti najbolje direktno u trgovini gdje se kupuje...