Daj recite kak da pričvrstim motor na model. Kužim za onu pločicu na koju se motor veže al kak vi to izvodite? Vijcima, ljepilom? I kak dobiti potreban kut nosača motora?
Dobar način pričvršćenja motora na model od pjenastog materijala je na slici ovdje u attachu: sloj stakla+epoxy nije nužan ali ''odokativno rečeno'' daje 30% povečanu čvrstoću i elastičnost.
Balza u Bauhausu: industrijski
otpad , k tome i opako skup. Imao sam prilike u Bauhausu dobiti skoro punu paletu svježe pristigle balse, nakon jednog sata biranja i provjere valjda 1000 listova kupili smo 2-3 tek toliko jer nam je hitno trebala.
Dvoje je biralo, ja sam vagao, niti
jedan jedini list nije udovoljio kriterij od max 10 gr težine po 1 mm debljine lista balze domenzija 10cm * 100 cm .
Najbolje potražiti kod Leo-modeli u Čakovcu.
A sada o bovdenima:
sve se to može upotrijebiti, žbice bicikla, kišobrana, karbonske cjevčice, tanke žice za zavarivanje;
vrlo jeftine i kvalitetne žice za gitaru uzimaju se obićno debljine 0,30 0,33 i 0,43 mm , paziti da se ne gledaju debljine u colima.
Deblje žice od ovih su pletene i zapinju, a tanje su rizične. Osobno koristim žicu od 0,33 ili ovu od 0,43 ali isključivo za manje modele u pull-pull spoju:
-kormilo se nategne na feder, torzijsku oprugu ili gumicu, a sa druge strane se stavi hvatište sajle (horn, rog ili sl) i onda se provede do servača. Prednost ovog spoja je jednostavnost i vrlo velika preciznost upravljanja, cjevčica nije potrebna jer je žica stalno prednapeta !
Ako nisam bio jasan, rado ću objasniti kako se pravi pull-pull spoj.
Damir