U zadnje vrijeme pocela se promovirati nova kategorija elektro modela tj. F5K ili ukratko cukci sa motorom. Takmicarski svrha te kategorije u mnostvu preostalih elektro klasa i nije mi bas 100% jasna - osim cinjenice da mi "veterani" nemamo vise hendikepa na startu odnosno postizanja nize visine bacanja od "atleticara". Sve u svemu cukci su jedni od naprakticnijih modela i za rekreativno letenje pa kad tome pridodamo elektrifikaciju i nova dvodijelna krila za jednostavan transport, jednostavno tom projektu nisam mogao odoliti
Sa razlicitih krajeva sam prikupio dijelove od jos uvijek aktualnog Vortexa 3 i bacio se na posao. Motorizacija cukca je pravi izazov jer suvisnog prostora u tako malom trupu nema, a prevelikom unosu dodatne mase nepovratno "unistavas" letne karakteristike. Posto koristim "reparirane" dijelove modela (prije svega govorim o krilima i horizontalcu koji su bili na putu u kantu za smece) zadao sam si gornju granicu RTF modela 280-290gr. i zasad sam u tim gabaritima. Ako zelim to ispostovati nesmijem dodati ni gram olova a zabog dugackog nosa i motora u njemu, servaci su morali u krila odnosno ispod krila u teziste za repne povrsine. Samim time ispod kabine imam dovoljno mjesta za pomicanje pogonskih baterija (2S 460mAh) za postizanje idealnog tezista.
Pogonski sklop cini quad motor 1806/2300kV, ztw slim esc 15A, elisa cam prop 6x3" te spiner aeronaut 30mm. Zbog sklopivih krila jedno vrijeme trazio sam rjesenje kako napraviti konektor i na kraju se dosjetio uljepiti po jednu pin letvicu na svaku stranu i kada se krila zasarave dobije se klasicna dvoredna letvica za uobicajni konektor
Jos nekoliko sitnica i u iducim danima idemo na pokusne letove, a najvise me zanima dali ce 2S biti dovoljno ili ce ipak trebati 3S