Damire , pitanje na mjestu uistinu...da se sada ponovno vratimo na IC ,meni bi jako teško palo...jedva sam se riješio goriva i zamašćivanja auta..siceva itd.
Mislim, još nam uvijek ostaje LiFe, tj. LiFePO4 kao sigurne ili bitno sigurnije. Nešto su teže i manjeg kapaciteta, ali još uvijek bolje od starih NiXX.
Jednu sam zabunom prepunio (LiFe): umjesto do 3,6 ja punio do 4,2 i nije se desilo ništa, nije se napuhala, nije se oštetila, napon je pao na 3,6 poslije kraćeg vremena. I dalje je normalno koristim.
Ono što me zanima, jako zanima , a nisam našao odgovor: zašto Boeing nije išao prema LiFe nego se odličio na lipice?
Pretražio sam skoro 300 referenci ( reference na dnu ovdje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_787_Dreamliner ) i nemam odgovor na ovo pitanje.
Inaće, jedna napomena za one koji su stavili LiPo u svoje stanice: volumetrijski kapacitet NiMH i LiPo je gotovo identičan, to znači otprilike da u istom volumenu realiziramo isti kapacitet - istog napona (omjer volumena i kapaciteta). Ali gravimetrijski je velika razlika, tj. NiMH je skoro 2,5 teži za isti kapacitet !
Ispada da za 100 grama razlike težine stanice ugrađujemo opasnu bateriju ! Zato sam i dalje na NiMH
!
Damir