Evo i novog treninga letenja po jakom vjetru. Vjetar je bio negdje oko 6 m/s, na udare i više. Ideja je bila da vježbam polijetanje, održavanje aviona na jednom mjestu (borba protiv vjetra), slijetanje - po mogučnosti pravilno.
http://www.youtube.com/watch?v=YfABILgWDucPrva dva leta nisam uklopio u ovaj video (možda budem napravio jedan naknadni) jer je kamera s kojom je snimao moj bratić Darko, jadna; VGA rezolucija. Prvi let je bio u redu do slijetanja, koje je bilo tako-tako. Drugo slijetanje je bilo daleko bolje, ali još ne onako kako bi to trebalo biti.
Ono što se dogodilo (na videu 4:50), je kardinalna greška; uglavnom sam radio okrete rudderom, jer su aileroni ovdje beskorisni i rekao bi opasni - kad se avion nagne, vjetar ga jako nosi. Što je profil aviona u odnosu na vjetar manji, to ga manje nekontrolirano odnosi. Greška je nastala kad sam htio izravnati malo nakrivljen avion, ali sam ga izgleda malo previše kompenzirao, pa je umjesto da nastavi desni okret - najednom okrenuo ulijevo. U tom trenutku, vjetar ga je jako odgurao dalje od mene, a pošto sam bio iza ogromnog metalnog hangara, imao sam problema sa vidljivošću, a i signal mi je izgleda bio u prekidu (izgubljeni LOS, Line Of Sight).
Avion je opet dobro prošao, tu i tamo koja ogrebotina, motor ima malo blata unutra (to moram rastaviti i očistiti), propeler je slomljen (kupio sam 15 komada jeftinih propelera sa Hobbykinga, jefta), Držač žice za kotače (landing gear) je malo popustio (može se zalijepiti).
Sve u svemu, bila je uživancija od leta (osim finala). Uspio sam ga dosta dugo držati u mjestu (hover), što mi je i bila primarna ideja. Svako drugo letenje sa bočnim vjetrom je dosta rizično, pa sam želio samo istrenirati prste na upravljaču. Avion se ponaša točno onako kako sam vježbao na PhoenixRC simulatoru. To mi je još jedna korisna informacija - prije sam mislio da je velika razlika između simulatora i pravog leta, ali sad vidim da nije.
Sam sebi postavljam pitanje, dali mi je ovo trebalo da letim po ovakvom vremenu?! Mislim da je odgovor potvrdan. Ako bi zbrojio sve dane u godini koji su apsolutno bez vjetra (a i ostalih vremenskih prilika i neprilika), mislim da bi se moglo skupiti šaka dana za letenje.
Molio bi kolege modelare da mi ukažu na moguće greške koje sam imao na ovom letu. Hvala unaprijed.
LP,
milan
---