Hvala svima na čestitkama, bodrenju, mjerenjima na solarima..idejama i rješenjima !
Sada sam sredio brojke i stvari ne stoje baš tako sjajno !
Prvo, model je težak, opterećen i što je najgore opterećenje nije na trupu nego na krilima, a to znači da se model klati i nemiran je u zraku, osjetio sam to upravljajući. Kada ugasim motor, prilično brzo je dole...
Usporedba, model prije prerade i model nakon solarne prerade:
[attachimg=1]
Idemo pogledati Watte: pretpostavljena insolacija kod nas ljeti je 1 kW/m2. Iskoristivost ovih ćelija prema proizvođaču je oko 20% što znači da na ugrađenih 12 ćelija i 15 dm2 površine dobivam oko 30 W.
Proizvođač veli da jedna ćelija ima više od 3 W, na 12 komada to je dakle opet više od 30 W, skoro 40 W !
Ja sam dobio jedva nešto malo preko 20 W ! Gdje su nestali moji watti ?
Navedeni podaci važe za slućaj da je sunce okomito na ćelije, što je u letu gotovo nemoguće postići, čak i u penjanju ako je sunce iza leđa. Moguće je između sjeverne i južne obratnice, dakle kod nas - ne !
Već promašaj od 30 stupnjeva znači gubitak od 15%; promašaj od 45 stupnjeva je gubitak od 30% a pod 60 stupnjeva efikasnot ćelije pada za 50% (računa se kao cos promatranog kuta upada sunca prema idealnoj okomici ).
U praksi su gubici još i veći jer ćelija ima izvjesnu reflektivnost .
Drugi gubici koji se ne mogu izbjeći:
-lemna mjesta i vodovi
-konektori za spajanje panela na ESC
-preseravanja proizvođača o svojstvima
-vlastite gluposti i greške
..i eto nas sa 36 na realnih i postizivih 20 W .
Druga stvar koja baš nije dobra, treba tokom letenja stalno misliti na kut krila prema Suncu: u zavoju kod naginjanja postoji zasjenjivanje i općenito loš kut daje pad snage. Upravljanje dakle ima sasvim novi problem. Kada naiđe oblak - znači motor ne radi.
Ako se zasjeni samo 1. ćelija (spojene su u seriju) cijeli lanac pada i ESC mi se restira ! Dovoljno da nagnem model naprijed kontra Sunca i to se desi. Ovdje pomaže telemetrija upozorenjem da je pao napon.
Sljedeći jubito pokazuje kako se resetira ESC ako zasjenim samo 1 ćeliju:https://www.youtube.com/watch?v=6AvuHA1qVv0Damir