Skip to main content

Topic: FPV experimenti (Read 268302 times) previous topic - next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Re: FPV experimenti

Reply #900
Nisam još završio s podešavanjem autopilota u Z2M modelu ali u međuvremenu sam nabavio najnoviji PITLAB-ov autopilot koji je sad "jednoetažni". Ugradio sam ga u FMS-ov model ASW-17 koji ima dosta mjesta u trupu, ali ne i za veliku bateriju, pa sam mu nadodao vanjsku platformu na koju bi se mogle kačiti poveće baterije.

Re: FPV experimenti

Reply #901
FMS-ova jedrilica ASW-17 je baš dosta kvalitetno i čvrsto napravljena s interesantnim detaljima izvedbe. Koliko se može vidjeti na Youtubeu ona i dobro leti sa originalnim specifikacijama (prva slika). Ja je nastojim prilagoditi za FPV pazeći da je ne unakazim previše. Morao sam dodati drvenu platformu za vanjsku montažu baterije od 20 a možda i više Ah (ovisno koliko će moći ponijeti). Ona je pričvršćena u tri točke za trup:- na mjestu gdje je bio kotačić, naprijed kod otvora (bakrena žica-prsten provučen oko drvenog "poda" u trupu) i zadnji kraj učvršćen knauf vijkom u karbonsku "kičmu" tj. pravokutnu cijev koja ide cijelom dužinom trupa dajući mu potrebnu krutost. Prema uputama preporučena udaljenost CG je na 70-80 mm od napadne ivice krila. Provjerio sam to sa ECALC-ovim CG kalkulatorom i stvarno je točno tj. kalkulator daje vrijednost od približno 72 do 82 mm za statičku marginu od 7,5-12,5%.

Re: FPV experimenti

Reply #902
VTx snage 1000 mW sam začičkao i zazipao na repu blizu vertikalca. Antena je obični dipol koji rezonira na 1010 MHz povezan koaksialnim kablom dužine oko 25 cm. Antena se nalazi pri vrhu lijeve strane horizontalnog stabilizatora a učvršćena je (ona i koaks) armiranom trakom po samoj napadnoj ivici stabilizatora. Bolji položaj bi bio da je zalijepljena na vertikalnom stabilizatoru ali on u sebi ima karbonsku šipku koja kvari lobus zraćenja pa ju je trebalo udaljiti. Snimio sam njen SWR na toj poziciji u kućnim uvjetima i ispada da je 1,38:1. To je dobro jer znači da se reflektira manje od 4% snage VTx-a. Hladnjak na VTx-u je bitan u statičnim uvjetima kad predajnik radi a nema strujanja zraka ali i općenito jer se predajnik poprilično grije. Inače ja ga volim i iskopčati iz autopilota kod dužih podešavanja na tlu i povezati se video kablom s monitorom, pa ga ukopčati neposredno prije leta.

Re: FPV experimenti

Reply #903
Stigle su mi dvije kamerice HS 1177. Ovaj zadnji PITLAB-ov autopilot ima konektore za dvije kamerice (i unutarnji videopreklopnik) koje se mogu montirati npr. za pogled naprijed-natrag prespajanjem pomoću dvopoložajnog prekidača na RC stanici. Već sam koristio te i provjereno su dobre. Napravio sam videokabliće za njih, iako nisu dugački i vjerojatno ne bi bilo smetnji. Pronašao sam te oklopljene kabliće u nekom starom projekcijskom TV-u i baš su zgodni jer imaju dvije žice i širm od alu folije s pletenicom.

Re: FPV experimenti

Reply #904
Pozdrav,  koje opterecenje krila je sa svom opremom po dm2, i koliko je kg letjelica sa svom opremom ?

Re: FPV experimenti

Reply #905
Pozdrav i tebi. Opterećenje krila originalne jedrilice je 45,7 g/dm^2 a ovako s dodatnom vanjskom baterijom i elektronikom će imati masu od 3340-3400g ovisno da li će gore biti zakačena Mobius HD kamerica. To znači 66,4-67,6 g/dm^2. Još mjerodavniji podatak je kubno opterećenje krila (CWL) koje se računa kao masa modela podijeljena s površinom krila na 1,5. Npr za ovaj model (s vanjskom velikom baterijom) to bi bilo:  CWL= 3400g/(50,3)^1,5 = 9,53  a za originalnu jedrilicu: CWL= 2350/(50,3)^1,5 = 6,58  A to znači...pročitaj sadržaj na donjoj slici. Znači da nema flapsova, ovaj model bi ovako preuređen, bio prilično brz kod slijetanja ali bi morao imati i popriličnu brzinu kod polijetanja. Flapsovi sve to rješavaju povećanjem uzgona što smanjuje potrebnu brzinu i olakšava polijetanje i slijetanje.

Re: FPV experimenti

Reply #906
Prema podacima na slici prica jos uvijek drzi vodu .

Re: FPV experimenti

Reply #907
Odredio sam položaj baterije za zadanu točku težišta. Malo je više prema naprijed nego sam očekivao pa sad imam problem sa smještanjem prednje kamerice ali se zato zadnja izvrsno smjestila. Može se mijenjati njen nagib po volji, čak i direktan pogled točno ispod. Mogao bi se ugraditi i servo koji bi je pomicao na klasičan način kao zakrilce za vrijeme leta mijenjajuči njen pogled od vodoravnog unatrag pa do vertikalnog prema dolje. Prednju kamericu sam mislio smjestiti kao i zadnju pričvršćenu na prednje čelo nosača ali to je sad teže izvedivo...ali smislit ću nešto...Baterija će biti dodatno svaki put i zazipana prije leta a služit će i kao dobar rukohvat za bacanje modela. Bilo bi zgodno navući na batku i kakvo lagano aerodinamičko kučište... :)

Re: FPV experimenti

Reply #908
Presložio sam "energetski" dio i skratio kablove tako da je ESC malo dalje od AP (trebali bi svi kablovi i switcheri biti što dalje od magnetometra ali ovdje nema mjesta). Odmah ispod AP je senzor napona i struje i napajanja 5 i 12V. Kablić kojim se dovodi strujni i naponski podatak do AP sam isto zamijenio oklopljenim jer mi se prije, kod kalibracije struje, induciralo nešto pa je pokazivanje struje znatno osciliralo-mijenjalo vrijednost potrošnje. Prednju kamericu zazipao sam na rešetku hlađenja ispod ESC-a. Jako je izložena prilikom slijetanja, samo je batka niže od nje...trebat ću i opet slijetati samo u najvišu travu, a ni onda nije isključeno da se neće polomit odnosno saviti. Dobra stvar je jedino što joj na ovom položaju manje smeta sunce i bolje se može usmjeriti prema horizontu i tlu tj. ne zahvaća puno trup osim propelera čija vrtnja će se vidjeti (kod jedrenja kad proradi kočnica neće).

Re: FPV experimenti

Reply #909
ASW 17 je praktički nadograđen i spreman za probne letove i podešavanje AP na livadi kad bude vremena i trava malo poraste, radi slijetanja. Preuredio sam si i onaj Yelowjacked VRx dodavši mu malošumno predpojačalo (40 dB) i SAW filter (1GHz propusne frekvencije). Sad imam dva antenska stupa s prijemnicima, jedan na 10 m a drugi na 6 m štapu. Ovaj drugi ima dva predpojačala (20+20 dB) i isto SAW filter. U praksi je pojačanje nešto niže (oko 35 dB). jer ima prigušenja u konektorima i SAW filteru (on konkretno oko -4 dBm na 1,01 GHz).Ali uz očekivanu osjetljivost VRx-ova od možda -80 dBm + (-35 dBm) = -115 dBm trebao bi videolink (tj. slika) biti prilično dobri i na velikim udaljenostima ako je više manje zadovoljena "linija pogleda" između baze i modela. Moram još ispitati negdje na livadi u pravim uvjetima i najnoviju 14 elementnu Yagicu koja mi je dosta dobro ispala ovako kad je mjerim za stolon. Iako je "drvena" i ima manje elemenata (manje pojačanje i usmjerenost) od one 19 elementne aluminijske, s njom će mi biti lakše manipulirati na onom 10 m teleskopskom štapu tj. zbog svoje manje duljine neće se savijati i bit će okomita na štap i tako bolje "ciljati" model. A veće pojačanje predpojačala (LNA) bi trebalo nadoknaditi manje pojačanje antene.

 

Re: FPV experimenti

Reply #910
Nabavio sam i složio mehanizam antene za praćenje FPV modela (Pitlabov). Uz njega ide i sklop zemaljske stanice koji dekodira GPS telemetrijske podatke pristigle video linkom. Na temelju njih mehanizam uvijek "cilja" antenom model i ostvaruje najbolji video link. Stvar je baš čvrsta i dosta lako se sastavlja, vidjet ću dal se relativno lako podešava. Definitivno je potreban za bliske FPV letove s usmjerenijim antenama.
https://www.youtube.com/watch?v=vYAvkdz3S90