Skip to main content

Messages

This section allows you to view all Messages made by this member. Note that you can only see Messages made in areas you currently have access to.

Messages - mladens

3
Oglasi ::: Ostalo / Bicikl
P: Muški biciklProdajem bicikl muški, 26", 18 brzina, terenski.Suspenzija sprijeda i straga, kočnice čeljusne.Cijena 500 hrk
Mladen 091 571 4993
4
Oglasi ::: Avioni i jedrilice / Piper J3
P: Piper J3Prodajem model raspona 1180 mm, rađen iz kita HK, balza.Spreman za letenje. Ne nudim bateriju i prijemnik.
Cijena 500 hrk
Mladen 091 571 4993
5
Helikopteri / HELP !
Imam helić HK-450, koji već par godina na ormaru skuplja prašinu. Ima li dobra duša koja zna i hoće pa da pospajamo komponente, zatim da ga potrima i
da ga dignemo u zrak.Stanice: može COCPIT-SX ili TGY-i10.ZahvalanMladen 091 571 4993
 
6
Oglasi ::: Avioni i jedrilice / P: Crazy Lady
Prodajem motorni model, vlastite konstrukcije i izrade iz balze. Raspon 1600 mm, masa 3200 g, motor ASP 1.08 . Kao nov i dobro leti.Cijena 3000 hrk
Mladen0915714993
7
Oglasi ::: Ostalo / Prodaja bicikla
Prodajem bicikl 26", 18 brzina, čeljusne kočnice, suspenzija sprijeda i straga.Cijena 600,00 hrk0915714993
9
Samogradnja / Odg: Duke
Jako lijepo. Detalji ga dizu maksimalno!
Kako leti? :)

Jedno pitanje samo: zar ne bi hornovi na kontrolnim povrsinama trebali biti tocno na pregibu (pantu iliti hingeu) kako bi pomak bio isti u obje strane?

U načelu DA. Ali mislim da se to može kompenzirati trimanjem servića na stanici: sredina i hod. No to ćemo probati napraviti u proljeće prije prvog letenja.
10
Samogradnja / Odg: tražim pomoć
Bok prijatelju.
Ja sam ti pemzić, koji je 2006 počeo od nule. Iz hobija radim modele i rado ću ti pomoći sa svojim skromnim neznanjem. Modeli koje sam izradio uostalom lijepo lete. Javi se.
11
Samogradnja / Duke
Idemo se opet hvaliti.
Ova ljepotica se zove DUKE, i to je moj prvi model izrađen još 2006. g. Pun grešaka neznalice, a sada sam ga
upicanio i naoružao, ali nažalost nisam pomislio da iz toga napravim repliku iz I svj. rata. Sada je spreman za letenje.
Rađen je iz kupovnog kita.
Raspon 1700 mm, masa 3320 g, motor JBA 61 ( 10 ccm ).
15
Samogradnja / Odg: Cessna 182
Zadnjih par modela izradio sam ovako:
Osnovni crtež modela nalazim na googlu, slike, a onda ga pretvorim u svoj crtež u željenom mjerilu. Bitne su mi konture i po koji presjek trupa radi orjentacije. Aeroprofile vadim iz literature.
Pokazalo se da je trup najlakše izraditi iz stiropora deb. 10 i ili 20mm i iz toga napraviti sanduk trupa, sa umetnutim požarnim zidom i kapotažom. U željeni oblik obradim oštrim nožem i šmirglpapirom. Dio stiropora koji će biti kapotaž odvojim i plastificiram, a u ostali trup ako treba utopim uzdužne letvice, i onda laminiram balzom 1mm, ljepilo drvofiks, a balzu prije ljepljenja vlažim, pa se fino podaje prema oblinama trupa. Do sušenja laminat bandažiram pik trakom. Poslije fino pošmirglati i spremno je za orakover.
Ovako se trup radi prilično brzo, fino ispada, mogu se izvesti sva zaobljenja trupa, a konstrukcija bude kruta i lagana. Mada mi je to prvi model sa nitromotorom, vjerujem da neće biti problema sa nagrizanjem stiropora.
Krila i stabilizatore radim klasično, sa rebrima i ramenjačama, pa se to montira na predgotov trup.
A sada puno vremena nose kojekakvi detalji do kojih ja držim, a što podiže model.
Dešava se da neke stvari radim i po tri puta dok ne budem zadovoljan i tražeći prihvatljivu tehnologiju. U to spadaju aerodinamički dodaci na kotačima, prelazi sa ramenjača na trup, kapotaž, obrada kapotaža i sl. Otuda trošim puno vremena, ali uostalom sam u penziji. Da šljakam ne bih to stigao raditi.
Teža konstrukcija bude ako i krila radim iz stiropora i laminata. Vjerojatno radi količine ljepila za laminat.
Nakon svega, sad bi ovaj model mogao izraditi u dvostruko manje vremena.
Ako se odlučiš na gradnju, sretno. 

daj malo vise detalja. koji je nacin gradnje, kaj te kostalo najvise vremena...?